Régi pozsonyiak vagyunk – MEGHÍVÓ

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás 9 régi pozsonyi családot szerepeltet közelgő új szabadtéri kiállításán. Olyanokat, amelyek Pozsonyhoz való aktív kötődésükkel, családi hagyatékukkal a helyi többnemzetiségű hagyományt képviselik, nagyban hozzájárulva az egyesület népszerűsítéshez és a Pozsonyban újjáéledő lokálpatriotizmushoz is.

A kültéri kiállítás az Óvárosháza udvarán május 30-ig tekinthető meg!

 
 
    • A helyszín: Nádvorie Starej radnice
    • Időpont: 2021. május 18., kedd, 18:00
    • Díj: ingyenes
    • A kiállítást a Kisebbségi Kulturális Alap (Fond na podporu kultúry národnostných menšín) és a Tatra banka Alapítvány (Nadácia Tatra banky) támogatta. Partnerek: Pozsonyi Városi Múzeum.

A fenti videón egy korábbi Kiflis kiállítás megnyitója: 

2019. szeptember 25-én az 1919-es pozsonyi eseményekre emlékeztettek. Száz évvel ezelőtt egy többségében németek és magyarok lakta magyarországi város Pozsonyból (Pressburg, Prešporok) előbb rövid időre nem hivatalosan Wilsonovo (Wilsonváros), később hivatalosan Bratislava, a Csehszlovákián belüli szlovákiai országrész adminisztratív központja – tulajdonképpeni fővárosa – lett.

A Csehszlovák Köztársaság kikiáltásakor egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy Pozsony a formálódó új államhoz tartozhat, s azon belül a szlovákiai rész központjává válik. S az sem volt biztos, hogy Bratislavának fogják hívni. A város korábbi szlovák neve ugyanis Prešporok vagy Požúň volt; előbbi lényegében a német Pressburg, utóbbi a magyar Pozsony hagyományos szlovák változata.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás „pop-up” kiállítása az 1919-es pozsonyi eseményeknek állított emléket. A kiállítás gerincét történelmi források, a régi pozsonyiak és a városba bevonuló csehszlovák legionáriusok korabeli visszaemlékezései alkották.

További hasonló témájú videók