A FÉM ARCAI – új kiállítás nyílik a galántai múzeumban

Az idei Múzeumok és Galériák Éjszakájára A FÉM ARCAI címmel új kiállítás nyílik a múzeumban.

A Galántai Honismereti Múzeum az idei Múzeumok és Galériák Éjszakájára új tematikus kiállítással készül A fém arcai címmel, amely e nyersanyagnak a különféle fajtáit, feldolgozását és felhasználását szemlélteti a kezdetektől a XX. század második feléig.

A fém mindennapjaink része. Évszázadokon keresztül jelentős szerepet tölt be az egész társadalom történetében. A vas, a réz, a cink, az acél és más fémek tulajdonságainak felfedezése azt eredményezte, hogy az idő előrehaladtával a fém a hétköznapi háztartás szinte minden tárgyában megjelent – kulcsok, evőeszközök formájában, apró ruhadarabok részeként. Széles körű felhasználását az ipari forradalom és a gyári termelés csak fokozta. A fémet legfőképpen hasznos nyersanyagként tartják számon, de a kézművesek ügyes keze által dekoratív és esztétikai funkciót is betölthet ékszerek, míves órák, kelyhek stb. formájában. A kiállítás a fémet nemcsak anyagi formájában, hanem időben és térben történő felhasználása és esztétikája tekintetében is bemutatja.

A Galántai Honismereti Múzeum gyűjteménytárgyaiból és bútoraiból több kisebb kiállítási egységet alakítanak ki, amelyek a fém feldolgozásának és felhasználásának kérdését tárgyalják különböző szempontokból. Bemutatják a néprajzi, régészeti és történeti tárgygyűjtemény darabjait, beleértve az újonnan felújított kályhát, amely a Művészeti Alap támogatásának köszönhetően nyerte vissza eredeti formáját. A XIX. század utolsó harmadában gyártott kályhát városi lakótérben szilárd tüzelésű fűtőberendezésként használták, de az idő múlásával az anyag elfáradt és megrongálódott. A restaurátor a kályha eredeti külsőjéből kiindulva keltette újra életre és adta vissza egykori fényét. 

Az egyes egységeket panelek egészítik ki, amelyek szöveggel és képekkel gazdagítják a látottakat.

A kiállításmegnyitó 2021. május 15-én 15:00-től online valósul meg a múzeum FB oldalán (@MuzeumGalanta), valamint a YouTube csatornáján.

Május 15. egyben az a nap, amikor az egész országban megrendezik a Múzeumok és Galériák Éjszakáját is.

Ebből az alkalomból az új kiállítás megnyitóját az online térben több játékos, oktató jellegű program is kiegészíti, mint például a kvíz, rendhagyó tárlatvezetés gyermekek részére, melynek során a múzeum munkatársai helyi kézművesekkel beszélgetnek a fémek fajtáiról, felhasználásáról, a kiállítás részét képező fémtárgyakról.

Azok a családok és egyéni látogatók, melyek ezen a szombati napon személyesen is megnézik az új kiállítást, szintén nem távoznak üres kézzel a múzeumból (további információkért kövessék a múzeum online felületeit).

2021. május 15-én a belépés a múzeumba, illetve a jókai, valamint a tallósi vízimalomba ingyenes lesz.

A Múzeumok és Galériák éjszakája  nemzetközi rendezvény Galánta Város pénzügyi támogatásával valósul meg. A rendezvény feletti védnökséget a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová vállalta.

A Fém arcai című kiállítás 2021. augusztus 31-ig tekinthető meg a Galántai Honismereti Múzeum főépületében a megszokott nyitvatartási időben az aktuális járványellenes intézkedések betartása mellett.

A kiállítást nyilvános forrásokból a Művészeti Alap támogatta.

Videó: Štefan Horváth képviselő hagyatékának állományba vételét, a gyűjtemény gyarapításának folyamatát mutatja be a múzeum műhelyében készült illusztrációs kisfilm.

További hasonló témájú videók