Ligeti Miklós szobrai

150 éve született Ligeti Miklós impresszionista szobrász. Strobl Alajos tanítványa volt, majd Nyugatra ment tanulni, Bécsbe és Párizsba, Párizsban a Julian Akadémián tanult festőnek, de mint szobrász alkotott jelentőset. Emlékműveket, portré-szobrokat, zsánereket, épületplasztikákat készített.

Munkásságára Rodin művészete volt nagy hatással, a századfordulóhoz közeledve impresszionista jellegű alkotásokkal jelentkezett, márványba faragott vagy bronzba öntött aktkompozícióit és portréit formagazdagság, s sejtelmes fényhatások megjelenítése jellemzi. Az intimebb kisplasztikák mellett nagy szerepe volt az épületdíszítő szobrászatban (pld. Parlament, Adria Biztosító, Gresham-palota).

A márványmenyasszony valójában egy Franciaországból származó építészeti ötlet, melyet a híres magyar építész, Ybl Lajos fia hozott haza apjának tanulmányi útjáról. A ház 1912-ben épült, a menyasszony szobra Ligeti Miklós alkotása. A szobor igazában csak mellszobor, az erkély sem igazi erkély, és a nőalak nem is márványból van. A legenda azonban így akarja. (Geothe Intézet)