Gorbacsov titkai – Zolcer János könyvbemutatója Pozsonypüspökin

GORBACSOV TITKAISok könyv született Gorbacsovról: mind ő maga, mind kutatók, történészek, írók is részletesen leírták életét és munkásságát. Amit Gorbacsov írt, az érthetően egy szubjektív monológ önmagáról. Amit mások írtak róla, azok többnyire tudományos munkák, értekezések, amelyeknek írói legtöbbször egyáltalán nem, vagy csak egy interjú erejéig találkoztak Gorbacsovval.

Gorbacsov titkai

Zolcer János egy filmforgatás kapcsán végigjárta Gorbacsovval élete legfontosabb állomásait: szülőfaluját, a Kremlt, a Moszkva melletti dácsáját, a Kaukázust, Németországot, Izraelt, Amerikát…

Heteket töltöttek együtt Gorbacsov volt politikai partnereivel. Köztük volt George H.W. Bush, Helmut Kohl, Simon Peresz, Hand-Dietrich Genscher, Fidel Castro, Jasszer Arafat, II. János Pál pápa…

Egy szabadom olvasható történet: Gorbacsov és Raisza – a fába vájt szívecske

 

Kedves Olvasó!

Sok éve személyesen ismerem a könyv szerzőjét, Zolcer Jánost, akit tehetséges rendezőnek és dokumentumfilmesnek tartok.

Új könyvprojektjét – amely a peresztrojkát és annak kezdeményezőit kívánja a széles tömegeknek, elsősorban a fiataloknak modern kommunikációs eszközökkel bemutatni – az első pillanattól kezdve nagyon szimpatikusnak találtam.

Moszkva, 2020. augusztus

Mihail Gorbacsov

Mihail Gorbacsov

 

Zolcer János Ipolybalogon született, majd Pozsonyból Németországba emigrált és ott sikeres média és produkciós, rendezői karriert futott be.  Hogyan juthatott el egy felvidéki születésű, magyar újságíró addig, hogy a Szovjetunió utolsó elnöke a barátságába fogadja és olyan dolgokat meséljen el neki, amit senki másnak?

Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931. március 2.) orosz nemzetiségű szovjet politikus, 1985-től volt az SZKP főtitkára, majd a Szovjetunió első elnöke. Politikájával a kommunista rendszer megreformálására törekedett a peresztrojka (átépítés) és a glasznoszty (nyitás) két fő jelszava jegyében, ami végül is a keleti blokk, majd a Szovjetunió felbomlásához és egyben a hidegháború végéhez vezetett.  1990-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. 1991 augusztusában a szovjet rendszert védelmező kommunista vetélytársai sikertelen puccsot kíséreltek meg ellene. Ennek nyomán betiltotta és feloszlatta a Szovjetunió Kommunista Pártját. Miután nem sikerült megakadályoznia a szovjet köztársaságok önállósulási törekvéseit, 1991. december 25-én lemondott a Szovjetunió elnöki tisztségéről és ez a Szovjetunió megszűnését is jelentette.