Elhunyt dr. Vámos Tibor

dr. Vámos Tibor

2021. május 19-én, életének 95. évében elhunyt dr. Vámos Tibor, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) korábbi igazgatója, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Vámos Tibor Budapesten született 1926. június 1-jén. A Barcsay utcai Madách Gimnáziumban érettségizett 1944-ben. Ugyanebben az évben munkaszolgálatosként Fertőrákosra hurcolták, ahonnan megszökött, és katonai börtönbe került.

Tizenévesen matematikus-fizikus szeretett volna lenni, de – saját szavai szerint – néhány igazi tehetség megismerése után váltott a matematikai-fizikai hátterűnek ígérkező villamosmérnöki tanulmányokra. 1945 tavaszán iratkozott be a Budapesti Műszaki Egyetemre, 1949-ben szerzett diplomát.

1950 és 1954 között az Erőmű Beruházási Vállalatnál dolgozott, 1950-től 1952-ig az Inotai Hőerőmű építésvezetésének mérnöke, később a Dunai Vasmű építésénél dolgozott építésvezetőként. 1954 és 1958 között Villamosenergetikai Kutatóintézetnél helyezkedett el MTA ösztöndíjasként, ahol a villamos erőművek és rendszerek folyamatszabályozásával foglalkozott. Kandidátusi értekezését 1958-ban a dobos szénportüzelésű kazánok terhelésszabályozásáról írta.

Előadásai meghallgathatók ezeken a linkeken:

Az internet kezdetei az MTA-SZTAKI-ban

Az MTA-SZTAKI, az Internet Szolgáltatók Tanácsa, az NIIFI, valamint a NJSZT iTF jóvoltából megnyitotta kapuit „Az INTERNET kezdetei az MTA-SZTAKI-ban” c. kiállítás. A felvételen a kiállítás 2011. évi ünnepélyes megnyitója és a tárlat bemutatása látható.

A kiállítás aktualitását az adja, hogy 20 éve érkezett meg az első internet csomag Linzből, egy pár TPS-1 csomagkapcsolón keresztül, a kiállítás épületébe. A kiállítás az ezt megelőző, és követő 15 évet tekinti át, a megőrzött, alapvetően MTA-SZTAKI fejlesztésű eszközökkel és dokumentumokkal.

Állam és polgár a digitális világban (2011)

Él a múlt (2011)

Videó: Vámos Tibor előadása a SZTAKI 50., ünnepi ülésén (2014)

 

Forrás: MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet