Sárga angyalok az űrben

Mission Extension Vehicle Sárga Angyalok
A Mission Extension Vehicle hátulról közelíti a műholdat

Az első „Sárga Angyalok” Steyer – Puch típusú, 23 lóerős kisautók voltak, melyek leginkább Budapesten és a balatoni országúton segítettek a bajba jutott autósoknak. Most már valósággá vált ennek a szolgáltatásnak az űrbeli használata is.  A Northrop Grumman Mission Extension Vehicle (Küldetésmeghosszabító Jármű) nevű szervizműholdja már üzemszerűen működik. 

Az első ilyen jármű a MEV-1 többször is elvégezte a megközelítési és dokkolási folyamatot a valódi műholdra való kapcsolódás előtt, de ennek az volt az oka, hogy ekkor még tesztelték MEV rendszereit. A MEV-1 és MEV-2 küldetésparaméterei is különböznek: míg az első számú szervizküldetésen egy 19 éves Intelsat műholdat a 901-et kellett az ún. temetőpályáról visszahozni (ahol már nem volt aktív szolgálatban, mivel kifogyott az üzemanyaga), addig a MEV-2 a jelenleg is aktív Intelsat-10-02 élettartamát fogja öt évvel meghosszabbítani. Mindkét Intelsat műholdnak működnek a telekommunikációs rendszerei, a MEV űreszközök csak a meghajtásért és a megfelelő pályán való tartásért felelnek.

Ugyanakkor, (mivel a MEV-2 tervezett élettartama hosszabb mint ami még a tervek szerint hátra van az Intelsat-nak), – ha már erre nem lesz szükség, a MEV-2 elhagyhatja azt és új feladatot kaphat!