Gustave Moreau, „az álomgyűjtés szakembere”

195 éve született Gustave Moreau  (1826–1898) francia festő, modern művészet előfutárának tartott francia szimbolista alkotó. 

Az 1860–70-es években számos alkalommal keltett feltűnést a Szalon-tárlatokon pompás gazdagsággal ábrázolt, impozáns mitológiai jeleneteivel.

Az Orpheusz és a Prométheusz mellett ebben az időszakban kezdte festeni egyik legtitokzatosabb festményét, a Salome táncát megjelenítő sorozat Tetovált Salome alcímet viselő változatát, amelyen azonban még élete utolsó éveiben is lázasan dolgozott.

Sikereinek csúcsán, 1880-ban Moreau teljesen hátat fordított a közszereplésnek, és műtermi magányába visszahúzódva folytatta kísérleteit. Misztikus hangulatú jelenetei eltűnt civilizációk, ősi mítoszok világát idézik fel, stílusa a romantika érzéki hatású festőiségét követi.

E szabad fantáziával megalkotott, erős színvilágú, heves gesztusokkal festett kompozíciók olykor az absztrakció határáig jutottak. Ekkor készült alkotásai rejtve maradtak a külvilág elől, és csak több mint fél évszázaddal a művész halála után fedezte fel őket a szakmai publikum, és ismerte meg a közönség.

A Gustave Moreau Múzeum abban különbözik alapvetően a többi „emlékmúzeumtól”, hogy ezt maga a művész alakította ki, illetve művészbarátja révén alakíttatta át lakóházát és műtermét múzeummá. Saját maga volt a múzeum első kurátora, és ő maga rendezte be. A múzeum a mai napig nagyrészt a művész elképzelései szerint kialakított elrendezést őrzi meg, ami önmagában is kimeríthetetlen forrás Moreau művészetének értelmezésében.

Kapcsolódó:

Mítoszok földje — Gustave Moreau kiállítás a Szépművészetiben