ÖRÖKLÉT: Dinnyés József

Dinnyés József2021. március 15-én délután elhunyt Dinnyés József daltulajdonos. 1948-ban született, 1963-ban kezdett énekelni, 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az Angyaloknak. 1967-ben „Karrier” című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert.

2. helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt egy ideig magyar Bob Dylanként, „Bob Dinnyésként” emlegették, annak dacára, hogy Bob Dylan ekkor már egészen más utakon járt, és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet.

Dinnyés József
Dinnyés József

1973-as, első kislemezén két Buda Ferenc– és egy Morgenstern-vers mellett egyetlen saját szerzeménye, az Aranyos emberek szerepelt. Az 1970-es években egyrészt a versmegzenésítések és a saját dalok kettőssége jellemezte műsorait, másrészt az a furcsa helyzet, hogy miközben számtalan koncertet adott országszerte, sőt hivatalos ünnepségek, KISZ-táborok állandó fellépője volt, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egészen 1985-ig nem volt hajlandó lemezt készíteni vele. 1985-ös lemezéről még ekkor is kicenzúrázták a címadó Határtalanul c. dalt. A lemez megjelenése után öt évvel megjelent a Kín és dac című 35 dalos album költők verseire.

Az 1990-es években alapított Aranyalmás Kiadó sorra megjelentette a hosszú évek során összegyűlt szerzeményeit. Öt évszázad magyar nyelvű költészet verseiből előadássorozatot szerkesztett. Szabadiskolát alapított, melynek keretein belül a történelem, irodalom és a zene hármasságát mutatja be az érdeklődő kisközösségeknek.

A Lillásreggeli vendégeként 2015-ben.

Karrier – Dinnyés József portréfilm magyar dokumentumfilm, 1998. Rendező: Kis Ervin Egon; operatőr: Oláh Zoltán; producer: Fehéri Tamás • Fórum Film Alapítvány

__________

2013-ban a XXII. Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Országos Versenyének döntőjén a kísérőrendezvények sorát gazdagította koncertjével. Több évtizednyi daltermésének javából válogatott műsorát adta elő a csordultig telt nézőtér előtt.

Hajnali ének (Jeszenyin emlékére) 
(Dinnyés József - Hell István) 
Am       \
Elkártyáztam a gyönge szívem
E7       \
Suhogasd le a szoknyád, hajnal
 \      \
Pálinkát lehelek rád szelíden
 \       Am
Megháglak nehezen, halkan.


Jöjj Oroszország, vodka világa
Nevetés nékem a véred
Pincefehérek a volgai fák
Tejszínű szűz ez az élet.


Dm        Am
Lebukik fejem és úgy zokogok,
   E7       Am
Haloványul bennem a bánat
   Dm        Am
Veretik körülöttem az ősi dobot,
   E7       Am
Szaladok, Hajnal, teutánad.


Ez a csontpufogás, ez a hanti rege
Hitemet hirdeti híven,
Katatón bálvány, légy fekete,
Hiszen elkártyáztam a szívem.

További hasonló témájú videók