Elhunyt Gyulai Líviusz

Elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművész. A Kossuth-díjas grafikusművészt, a magyar grafika nagy generációjának egyik képviselőjét 83 éves korában, kedden délelőtt érte halál.

1944-es, ismételt impériumváltás miatt családja Erdélyből Magyarországra menekült. Az általános- és középiskolát már itt járta. 1962-ben fejezte be a Képzőművészeti Főiskolát Kmetty János és Ék Sándor tanítványaként, majd Olaszországban és Angliában járt tanulmányúton. Főként könyvillusztrációkat és animációs filmeket, valamint ironizáló archaizáló tollrajzokat, linómetszeteket, litográfiákat és rézkarcokat készített. Weöres Sándor könyvének, a Psychének illusztrálásával robbant be a kulturális köztudatba, kiváló stílusérzékkel valósítva meg a grafika eszközeivel ugyanazt a szerepjátékot, amelyet Weöres az irodalomban.

Vezető videó: Gyulai Líviusz: Jónás, 1997

Újbuda Televízió: HELYI ÉRTÉK: Gyulai Líviusz kiállítása az Alma galériában (2015.12.21)

„A művészetek iránt rajongók biztos tudják, hogy a Bikszádi úti Grosics Iskola aulájában van egy kis galéria. Csak úgy a földszinten. Itt nemcsak a gyerekek rajzait állítják ki, hanem sok, nagyon színvonalas kiállításnak adott már helyet ez a pár négyzetméter. A világhírű grafikusművész, rajzfilmes Gyulai Líviusz már második alkalommal hozta el alkotásait az Alma Galériába, ahol a gyerekek nemcsak grafikáit, linometszeteit csodálhatták meg, hanem legújabb rajzfilmjéből, az Egy komisz kölyök naplójából is megnézhettek néhány epizódot. Az ingyenmozit, és a szép műalkotásokat a Grosics iskola diákjai szép karácsonyi műsorral hálálták meg. Műsorunkban Líviusz bácsit a gyerekekhez fűződő viszonyáról, életéről kérdeztük, és segítségével megemlékeztünk közeli barátjáról, a haláláig kerületünkben élő Gross Arnoldról is.”