90 éves lenne Gyüre Lajos

1931. márc. 20-án született Gyüre Lajos költő, író, színműíró, irodalomtörténész, tanár. 1955-ben érettségizett a kassai Felsőipari Technikumban. 1959-ben tanári oklevelet szerzett a pozsonyi Pedagógiai Főiskolán, ettől kezdve nyugdíjazásáig Kassán volt tanár. 1986–1990-ben a kassai Thália Színpad művészeti vezetője és dramaturgja. Verseivel 1958-ban a Fiatal szlovákiai magyar költők című antológiában jelentkezett először. Színműveket és hangjátékokat is írt, antológiákat, gyűjteményes köteteket állított össze (pl. Márai Sándor írásaiból is: Japán kert, 2004).

A ZBK együttes Gyüre Lajos megzenésített verseit adja elő
Borsodi Zoltán (gitár, ének), Jakab Sylvia (ének, furulya, ritmikai hangszerek), Koreň András (billentyű, szájharmonika, ének, ritmikai hangszerek).
 A hangfelvételen közreműködött: Hronec Bandi (ütő- és ritmikai hangszerek)

Az Ung-vidéki Mokcsakerészen (Mokcsamogyorós település része) született 1931-ben. A kassai Felsőipari Technikum, az „ipari” elvégzése után a kassai Poledniak vasgyárban dolgozott. Itt nagy kihívás elé állította az élet, ugyanis választania kellett, a gyár technikusaként Egyiptomban fog-e tovább dolgozni, vagy itthon marad és a pedagógiai pályán folytatja. Végül a Pozsonyi Pedagógiai Főiskolán magyar–történelem szakos tanári oklevelet szerzett.

Alapító tagja volt a Magyar Főiskolások Művészegyüttesének, de közelebb került a költészethez is. Első költeményei az Új Ifjúságban és a Szabad Földművesben jelentek meg az 1950-es évek közepe táján. Nem sokkal később egyike lett annak a Nyolcak néven ismert költőcsoportnak, melynek tagjai a sematizmus ellen harcoltak.

Szaszák György kassai publicista elbeszélése szerint 1968-ban a szlovák rádióban megindult, Gabona Város néven sugárzó adó mintájára Béres Józseffel Gyüre Lajos Kassán is megszervezte a hasonló rádió sugárzását Bodrogköz néven. Mivel a kassai rádió épületét elfoglalták az orosz katonák, egy terepjáróra szerelték fel az adóállomást. Ez azért kellett, hogy a titkos állomást ne tudják bemérni, ugyanis állandóan változtatták a helyüket.

1968-ban a Kelet-szlovákiai Kerületi Nemzeti Bizottság kulturális főosztálya magyar szakelőadójaként Gyüre Lajos szervezte meg Kassán az első magyar értelmiségi találkozót, melyen az a követelés is megfogalmazódott, hogy a Csemadok ne csak kulturális szervezet, hanem a magyarok érdekvédelmi szervezete is legyen. Gyüre Lajos segítette a Thála Színpad megalakítását Kassán.

Egy darabig az ipariban, utána a kassai magyar gimnáziumban tanított.

Megírta a Kassai Napló monográfiáját, doktorátust szerzett, tanulmányokat és szépirodalmat publikált. Több mint húsz kötete jelent meg. 1986 és 1990 között a Thália Színpad művészeti vezetője és dramaturgja volt.

2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. 

2018. február 15-én, életének 86. évében hunyt el.

T. Nagy Imre portréfilmje Gyüre Lajos költőről, irodalomtörténészről. Operatőr: Nagy István • Vágó: ifj. Nagy Imre • Rendező:  T. Nagy Imre.

_________________

A Szlovákiai Magyar írók Társasága Gyüre Lajos költő, író, színműíró, irodalomtörténész, tanár 85. születésnapján, 2016-ban így köszöntötte a szerzőt Aich Péter által:

2019-ben a Tompa Mihály Országos Versenyen a II. kategóriában Darabos Barbara előadásában hangzott el Gyüre Lajos: Tanítgatjuk a gyermekeinket c. műve:

Vezető videó:

A 2. kategóriában Kalydy Boróka (Kazinczy Ferenc MTNY Alapiskola, Tornalja) Gyüre LajosTanítgatjuk gyermekeinket! című művét adta elő bronzsávos minősítéssel. Felkészítő tanára  Mgr. Szászi Edina volt. 2018, operatőr: Pálszegi Tibor.

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

További hasonló témájú videók

%d bloggers like this: