Elénekelte a telefonkönyvet – Kazal László

110 éve született Kazal László színész, érdemes művész (1966). Rákosi Szidi színiiskoláját végezte 1929-ben. Két éven át kisebb társulatokkal járta az országot, majd Budapesten táncdalokat énekelt és kartáncos lett a Király Színházban. Ezután a Bethlen téri Színházban lépett fel.

Vidéki állomásai: Miskolc, ahol Az ember tragédiája Ádám szerepét is játszotta és az 1940-es években Nagykőrös. Visszatérve a fővárosba játszott a Városi Színházban, a Budai Színkörben, a Royal Orfeumban és a Fővárosi Operettszínházban.

1949 után a Fővárosi Vígszínház szerződtette, majd 1950-ben a Vidám Színpad, amelynek haláláig tagja volt. A Vidám Színpad egykori kamaraszínpadán, a Kis Színpadon sok zenés vígjáték főszerepét alakította, és Molnár Ferenc: A doktor úr c. darabja zenés változatának rendezője is volt.

Népszerű komikus, a politikai kabarénak is egyik főszereplője, de a harsány eszközök mellett a komoly jellemábrázolásban is kitűnt. Kabaré konferansziéként is sikerrel szerepelt. 1965-ben hosszabb turnén volt az Egyesült Államokban és Kanadában. Gyakran szerepelt a rádióban, a televízióban és filmeken is.

https://youtu.be/lgisK03y8Y8

Kapcsolódó:

NYAKKENDŐGYÁRTÓBÓL LETT HALHATATLAN KOMIKUS KAZAL LÁSZLÓ