A Tizedestől Törpapáig – Sinkovits Imre

Sinkovits Imre 20 éve hiányzik. Most, hogy a színművészeti oktatás mellett a magyar kulturális teljes ellehetetlenítése zajlik, még nagyobb szükség volna az erejére és tekintélyére, mint valaha… de nincs már.

1951-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1957-ig a Nemzeti Színház, utána 4 évig a József Attila Színház tagja volt. 1963-ban ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek 1989 óta örökös tagja.

Sinkovits Imre nevéhez számos legendás filmszerep fűződik, ezek közül is kiemelkedik A Tizedes meg a többiek főszerepe, főszerepet játszott a Két félidő a pokolban, az Egy szerelem három éjszakája és Latinovits Zoltán mellett, az Örkény István Tótékjából készült Isten hozta, őrnagy úr című filmekben.

Az Egri csillagok filmváltozatában Dobó István egri várkapitányt alakította, és a történelmi személyiségről elsősorban az általa megformált kép él a mai generációkban. A magyarok Kárpát-medencébe érkezésének 1100. éves évfordulóján bemutatott Honfoglalás című filmben, Franco Nero mellett, ő formálta meg Álmos vezér szerepét.

Felejthetetlen alakítást nyújtott számtalanszor a világot jelentő deszkákon, felsorolni is lehetetlen emlékezetes szerepeit. Színpadi szerepei közül legjelentősebbek alakításai a Madách Imre Mózes című drámájának címszerepe, Husz János Németh László drámájában, Kurrah a Csongor és Tündében, Prospero a Viharban, Bódi Vencel Sütő András Advent a Hargitán című darabjában, és színpadon is játszotta Örkény Tótékjának egyik főszerepét.

Pályafutása alatt szinte minden állami kitüntetést megkapott. Többszörös Jászai Mari díjas színművész (1955, 1962) 1966-ban Kossuth-díjal tüntették ki, 1970-ben érdemes művésznek, majd négy évvel később kiváló művésznek választották. Magyar Örökség-díjjal tüntették ki 1996-ban, 1998-ban megkapta a Sík Ferenc-emlékgyűrűt, 2000-ben pedig az akkor először kiosztott Nemzet Színésze kitüntető címet ő vehette át először.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy ő volt a Hupikék törpikék című népszerű rajzfilmsorozatban Törpapa magyar hangja. Kevés olyan ember akad, aki nála szebben tudott volna szavalni. Például Petőfi Nemzeti dalát a forradalmi időkben, vállalva politikai meghurcoltatást is.

A kilencvenes években sokszor politikai rendezvényeken is felszólalt, kiállt a magyar kultúra védelmében. A rendszerváltozás utáni első szabad választásokon aktív szerepet vállalt a Magyar Demokrata Fórum kampányában. A nemzet elismert színésze hetvenhárom évet élt, és ezalatt generációk számára neve egyet jelentett a minőségi színjátszással. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=6nkdY5IYA68

https://www.youtube.com/watch?v=UsKKMjdJ4LI

 

 

További hasonló témájú videók