A „Countryzene Királynője”: Dolly Parton 75

75 éves lett Dolly Rebecca Parton nyolcszoros Grammy-díjas amerikai country- és pop-énekesnő, dalszerző, színésznő, író és filantróp személyiség. 

Évtizedeken át tartó pályafutása során a countryzene egyik legsikeresebb előadójává és az Egyesült Államok egyik leginkább tisztelt női előadóművészévé vált.

Dolly eddig összesen nyolc Grammy-díjat, két Oscar-díj jelölést, tíz Country Music Association Awards-öt, hét Academy of Country Music Awards-öt és három American Music Awards-díjat és elismerést gyűjtött be. Negyvenhat Grammy-jelölésével pedig Bruce Springsteen mellett ő a tizedik legtöbbször jelölt ember erre a díjra.

Huszonöt slágerlista-vezető dalának, és rekordmennyiségű negyvenkettő Top 10-es albumának köszönhetően a „Countryzene Királynőjé”-nek nevezik. Ő az egyetlen előadó, aki az utóbbi négy évtized mindegyikében rendelkezett listavezető dallal.

Dolly Parton volt az egyik fő finanszírozója a Moderna koronavírus elleni vakcinájának: egymillió dollárt adományozott a központnak a COVID-19 kutatási erőfeszítéseinek finanszírozásához.