Elhunyt Mende Gaby marosvásárhelyi színművész (1929–2021)

92-dik éves korában elhunyt Mende Gaby. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház egykori művésznőjéről az Erdélyi Magyar Televízió két éve rögzített műsorával búcsúzunk.

Mende Gaby még 17 éves sem volt, amikor elvarázsolta a színház mesés világa Marosvásárhelyen. A művésznő 90. születésnapja alkalmából készítették vele és róla az alábbi műsort a Kultúrcsepp sorozatban.

Forrás: Erdélyi Magyar Televízió

MINTHA REPÜLNÉNK – MENDE GABY (1929–2021)

Mende Gaby halálhírét hallva a kilencvenedik zsoltár jutott eszembe. Elővettem és hangosan elolvastam. A hagyomány szerint Mózes imája ez a zsoltár, amely az emberi élet villámgyors eltűnését idézi fel megrázó szépségű sorokban. Mindegy, milyen hosszan élünk, hetven-nyolcvan évet, vagy akár még annál is többet, mondja a zsoltár, életünk ideje olyan „gyorsan eltűnik, mintha repülnénk”.

Mende Gaby

Mende Gaby elrepült közülünk.

Az elszakadás előzmény nélküli fájdalma és az előállt, betölthetetlen hiány egyetlen pillanattá zsugorítja az élet egészét.

Most elsősorban nem a színésznőre, hanem az édesanyára gondolok, hiszen Tompa Gábor édesanyja távozott el közülünk. Osztozunk Gábor fájdalmában, mint barátai és mint a kolozsvári társulat tagjai, de tudjuk, hogy lehetetlen. Részvétet nyilvánítunk, de érezzük, hogy milyen nehéz dolgot mondunk, hiszen a fájdalom megoszthatatlan. Elszakadás, szétszakíttatás: az édesanya halála iszonyatos mélységeket tár fel a lélekben.

Mende Gaby nem volt a társulatunk tagja, de emberileg nagyon közel került hozzánk, ezért is gyászoljuk őt mindannyian. A játszma végében nyújtott kolozsvári alakítása a maga elevenségével és bölcsességével most is áthatja a lelkemet. Nell szerepében egy halálra készülő idős nőt játszott, és Mende Gaby a legnehezebb utat, az áttetsző egyszerűségét és őszinteségét választotta. Nem is színészként, hanem bizony mindennapi emberként kívánt szembesülni a saját halál fölkavaró kérdésével, ha már ez a különös mélységű Beckett-szerep fölkínálta számára a ritka esélyt. Nem játszott már egyáltalán, hanem, mint a csak befelé haladni kívánó idős színészek, odaadta magát ennek a kivételes és szívszorító magány-szituációnak.

Tele volt elevenséggel, a megismerés vágyával és a közös játék örömével.

Azóta a becketti „Ó, tegnap!” felkiáltást az ő hangján hallom. Igen-igen, egyszer csak kialszik a szem fénye és tegnappá válik egy emberi élet. Éppen abban a pillanatban, amikor a Lélek átköltözik Isten örök jelenébe, ahonnan mindannyian vagyunk.

Együtt sírni a síróval – ezt is a Szentírás tanítja. Most ezt tesszük; veled, Gábor. Nincs szó, ami ennél több volna.

Visky András

____________________

Kiemelt kép: Mende Gaby a róla szóló kötet (Szucher ErvinMende Gaby) megjelenése alkalmából (Prospero sorozat) verset mond a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban,  2014. X. 16.

 

 

További hasonló témájú videók