Elhunyt John le Carré, a realista kémregény mestere

Ahogy a lapok már hírül adták: 89 éves korában elhunyt John le Carré, a kémregényeiről híres angol szerző. Le Carré David John Moore Cornwell néven a délnyugat-angliai Poole-ban látta meg a napvilágot. Dolgozott a brit elhárításnak, 1958-ban tiszti rangot kapott. 1959 és 1964 között az MI6, a brit hírszerzés embereként diplomáciai szolgálatot teljesített Bonnban és Hamburgban.

A hatvanas évek elején álnéven kezdett el írni, munkája természetéből fakadóan. Világhírűvé második regénye tette: A kém, aki bejött a hidegről című művet a berlini fal felhúzása, az akkor felgyülemlett megrendítő élmények, feszültségek hívták életre. Graham Greene a művet a legjobb kémtörténetnek tartotta, amelyet valaha is olvasott.

John le Carré 2017 szeptemberében újabb könyvvel jelentkezett. 25 év után a szerző feltámasztotta George Smiley kém sztoriját. Smiley figurája, akit az oxfordi Lincoln College egykori rektoráról mintázott, John Le Carré első regényében, az Ébresztő a halottnak című 1961-ben megjelent kémtörténetben született meg.

A Smiley-regények közül többet megfilmesítettek és televíziós feldolgozás is készült belőlük. A kémet korábban Alec Guinness is alakította két televíziós darabban, legutóbb pedig Gary Oldman játszotta el a 2011-ben bemutatott Suszter, szabó, baka, kém című filmben.

https://youtu.be/q2DNPoatRy4

John Le Carré zsenije. Angol nyelvű kisfilm: