Séta a Pozsonyi Kifli Polgári Társulással

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulást 2010 decemberében alapította néhány Pozsonyban élő magyar értelmiségi. A civil kezdeményezés a századforduló többnemzetiségű Pozsonyának egyik szimbólumáról, korának méltán világhírű édességéről Pozsonyi Kiflinek nevezték el, és a többnemzetiségű Pozsony történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzték ki célul.

A szervezet feladatai közt szerepel: a Pozsonyban élő nemzetiségek kulturális tevékenységének támogatása és bemutatása, Pozsony kortárs művészeti és kulturális életének támogatása, a pozsonyi lokálpatriotizmus erősítése és a város hírnevének népszerűsítése belföldön és külföldön egyaránt.

Ők működtetik a háromnyelvű pozsonyikifli.sk / bratislavskerozky.sk / pressburgerkipfelr.sk kulturális és ismeretterjesztő internetes várostörténeti magazint.

Mindemellett tematikus városnéző sétákat és előadásokat szerveznek magyar és szlovák érdeklődők számára egyaránt.

Az egyik legutóbbi után készült Jacenko Seman felvétele Benyovszky Mánya Ágnessel készült, aki a legutóbbi, október 4-i, Pozsonyi házdísznézőben című sétát vezette, melynek témája a letűnt korok építészeinek munkássága volt, akik nagy hangsúlyt fektettek házaik külső megjelenésére: munkájuk nyomán változatos ablakkeretek, rácsok, korlátok, kapuk, kerítések, tetődíszek, szobrok és más dekoratív építészeti megoldások születtek. Ezek nyomába eredtek az érdeklődők a pozsonyi Kék templomot környező utcákban.

További hasonló témájú videók