Alphonse de Lamartine

230 éve született Alphonse Marie Louis de Prat de Lamartine francia költő, regény- és drámaíró, politikus, kitűnő szónok, aki részt vett a Második Köztársaság kikiáltásában és kormányában. A francia romantika egyik kiemelkedő alakja.

1829-ben a Francia Akadémia tagjává választották, 1830-ban kiadta Költői és vallásos harmóniák című kötetét, amelyből Liszt Ferenc zongoradarabot írt.

Költői elmélkedések (1820) című (első) kötete a költészet új felfogása, a szubjektív érzelmek nem retorikus leírása miatt a francia romantika kezdetét jelenti. A kötet leghíresebb darabjai A tó, A magány, A völgy, Az ősz a filozófiai gondolat szubjektív élményen keresztül kifejezett lírai formái, ugyanúgy, mint a Költői és vallásos harmóniák kötet alkotásai. Mint politikus számos művet ír e tárgykörben, melyek közük kiemelkedik A girondiak története (1847) magát a jakobinus diktatúrától elhatároló történeti műve, illetve e tárgytól átitatott Vallomások. Az irodalom aktív társadalmi szerepét hangoztató filantróp legnagyobb vállalkozása Az irodalom családi kézikönyve 28 kötete, irodalomtörténeti és kritikai tanulmánygyűjteménye.

 

(Visited 41 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: