Meseország mindenkié

A Labrisz Egyesület kiadásában megjelent a Meseország mindenkié című kötet. A napokban volt a bemutatója, a felvétel ott készült. A könyvben ismert mesék átiratai szerepelnek, hol archaikus, hol modern környezetben, olyan hősökkel, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak.

A kötetbe olyan történeteket gyűjtöttek össze, amelyek a világ sokszínűségéről szólnak vagy a sztereotípiákat elkerülve megmutatják, milyen a kisebbségekhez tartozók élete.

Így került be az antológiába meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, roma Pöttöm Panna, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősök, illetve más izgalmas szereplők. A kötet 17 mesét tartalmaz, amelyből nyolcat kezdő vagy kevéssé ismert szerzők írtak, kilencet pedig ismert alkotók, köztük Csehy Zoltán.

A megjelenés után egy szélsőséges magyar honanya, tiltakozásul a világunk valósága, az elfogadás, a mások tisztelete, az egyenlő esélyek lehetősége ellen, nyilvánosan ledarálta a könyvet. Amivel – nyilván akarata ellenére – akkora reklámot csinált a kiadványnak, hogy az el is fogyott a könyvesboltok polcairól.

„Az ember varázslatos isteni kreatúra, a szivárvány színeinek sokféleségével és a szabadság felelősségével megajándékozva.
A legfőbb feladatunk, hogy megtanuljuk elfogadni egymást. Nem lehet elég korán kezdeni a gyakorlását. Erre valók a mesék, gyerekeknek és felnőtteknek.”

(Bódis Kriszta, író, pszichológus, dokumentumfilmes)

„Ennek a mesekönyvnek minden gyerekszobában ott van a helye, ahol fontos a világ sokszínűségének megértése, ahol a gyerekek körül nincsenek tabuk, s ahova a szülők úgy lépnek be,
hogy tudják, a gyerekükön keresztül nemcsak a jövőt formálhatják, hanem a jelent is.”
(Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő)