Koko 50

50 éves lett Kovács István, ismert becenevén Kokó olimpiai, világ-és Európa-bajnok magyar ökölvívó.

Kovács Kokó István begyűjti a profi Európa-bajnoki címet (vezető videó)

Minden bizonnyal sokak számára kellemes emlék a 2000. június 23-án Budapesten, az FTC stadionjában megrendezett Kovács Koko István vs. Steve Robinson összecsapás, ahol a magyar klasszis a már meglévő WBC nemzetközi bajnoki címe mellé begyűjtötte a pehelysúlyú Európa-bajnoki övet is. Az összecsapás teljes felvételét (bevonulásokkal, mérkőzés utáni interjúkkal) a profiboksz.hu osztotta meg.

https://youtu.be/YAuOJFy3KeM

Az EVIG SE színeiben kezdett bokszolni 1985-ben. Nevelőedzője Wallenhofer Zoltán volt. 1988-ban junior Európa-bajnok volt. Ezután a Vasas SC-be igazolt. Edzője Bódis Gyula lett. 1989-ben megnyerte az országos bajnokságot és a Dobó István nemzetközi ökölvívó versenyt, Kölnben és az Atom kupán második helyezett lett. A felnőtt vb-n nem tudott csapatba kerülni. 1990-ben ismét magyar bajnok volt. A világ kupán, Dublinban ezüstérmes lett. Októberben 6. volt a világranglistán. Az év végén a legjobb magyar ökölvívónak választották. Az 1990–1991-es szezonban a német Bundesligában, a TSC Boxring Berlin egyesületében szerepelt. 1991-ben nyert Bangkokban, a Francia nagydíjon, az országos bajnokságon, az Európa-bajnokságon, az Atom kupán, Berlinben és a világbajnokságon is. Ebben az évben mind a 30 mérkőzését megnyerte. Az év végén az év magyar sportolója címet is elnyerte. 1992-t egy, az Egyesült Államok elleni csapattalálkozón elszenvedett vereséggel nyitotta. Júniusban ismét magyar bajnok volt. Az olimpián az elődöntőig jutott. Az ötkarikás játékok után 54 kilóban szerepelt.

1993-ban Velencében, egy versenyen, amit megnyert, eltörött az ujja, emiatt ob és a vb kihagyására kényszerült. Az Európa-bajnokságon bronzérmes lett. 1994-ben ismét győzött Velencében. A bangkoki világkupán bronzérmes lett. 1995-ben a 16 között búcsúzott a világbajnokságon. A következő évben megnyerte az Európa-bajnokságot, majd az olimpián is első helyen végzett. Az olimpia után súlycsoportot váltott.

1997-ben a Bundesligában a BC Flensburg színeiben küzdött és második lett a csapatbajnokságon. Júniusban bejelentette, hogy a következő évtől profi versenyző lesz. Októberben, Budapesten világbajnoki arannyal fejezte be amatőr pályafutását.

https://youtu.be/hacqHLkSS0E