Willie Dixon, aki 500-nál több dalt szerzett

105 éve született William James „Willie” Dixon, amerikai bluesénekes, nagybőgős, zeneszerző, gitáros. Kozmetikázatlan, igazi forrásokhoz kötődő blueszenész volt. Még riválisai által is elismert kiváló képességein túlmenően a szerénység, kedvesség, közvetlenség jellemezte. Valószínűleg ötszáznál több szerzeménye gazdagította a blues és a rock kincsestárát. A Mississippi állambeli Vicksburgban született 1915. július 1-jén. Fiatal korában bokszolt, és irodalommal is foglalkozott. végül a zenénél kötött ki.

A Union Jubilee Singers, a Five Breezes és a Big Trio együttesekkel zenélt. Az utóbbit Dixon Chicagóban alakította, miután letöltötte börtöbüntetését, amelyet a behívóparancs megtagadásáért kapott. Későbbi nevezetes zenekara, a Chicago Blues All Stars.

https://youtu.be/2dyTigJPLvw

Az ötvenes évektől Dixon a blues kiemelkedő személyisége lett, de kerülte a reflektorfényt, ezért viszonylag ismeretlen maradt. A koncertezést és közönségét viszont mindig szerette.

Dixon elsősorban szerzőként volt meghatározó egyéniség, de hangszeres előadóként is kiváló volt. Szerzeményei közül kiemelkedik a Little Red Rooster, az I Ain’t Superstitious, az I’m The Blues, a Spoonful, az I Just Wanna Make Love To You, a Back Door Man, az Evil, a Wang Dang Doodle és az I Can’t Quit You Baby, a My Babe, a Wang Dang Doodle és a Hoochie Coochie Man

https://youtu.be/MwL_wohIEMw

A fekete blueszenészek közül Howlin Wolf, Muddy Waters és Otis Rush dolgozta fel dalait. Gyakran zenélt együtt a kitűnő zongoristával, Memphis Slim-mel. A hatvanas években a fehér angol és amerikai zenészek közül, Alexis Korner, Graham Bond, a Rolling Stones, a Cream, a Canned Heat, a Savoy Brown, a Doors, Jeff Beck, az Animals, a Living Blues, a Ten Years After, a Led Zeppelin együttes és Eric Clapton dolgozta fel dalait. Játszott a Fleetwood Mac együttessel is Chicagóban. A rock and roll nagy egyéniségei közül Elvis Presley, Chuck Berry és Bo Diddley is énekelt Dixon-számokat.

Dixon albumai közül a leghíresebb az I´m The Blues és a Willie’s Blues. Lemezeinek száma messze elmaradt a műfaj számos nagyágyújától, pl. B. B. King-től vagy John Lee Hooker-től.

Dixon közreműködött a Blues Heaven Foundation létrehozásában, amely anyagilag segítette a műfaj fennmaradását és terjesztését. A Chess kiadónál pályatársai lemezeinek megjelentetésén fáradozott producerként. Fő szervezője és résztvevője volt az Európába átránduló American Folk and Blues Festivalnak, A hagyományos blues kategóriában 1988-ban Grammy-díjat nyert, a rock műfajára gyakorolt hatását elismerve bekerült a a rock and roll halhatatlanjai közé.

A kitűnő zenész és szervező több súlyos betegségen esett át a nyolcvanas évektől, cukorbetegség következtében egyik lábát amputálták, de egészen 1992. január 29-én bekövetkezett haláláig zenélt.
(Kovács Miklós)

Kapcsolódó:

Top 12 Willie Dixon Songs