Az interjúkészítés nagyasszonya – Oriana Fallaci

90 éve született Oriana Fallaci, akit milliók imádtak, tiszteltek, és ugyancsak milliók gyűlöltek – egyike volt azoknak a közéleti szereplőknek, akinek kizárólag szélsőséges reakciókat váltott ki, mint ahogyan ő maga is egész életében „radikális” volt a maga módján.

Fallaci újságírói karrierjét a római nagyvilági társasággal kezdte, meginterjúvolta Marcello Mastroiannit és Federico Fellinit. Sophia Loren egyik legjobb barátnője lett. Azután Hollywood őrült világa felé fordult, hogy beszélgessen Kim Novákkal, Jayne Mansfielddel, és Orson Wellessel.Mindig kimondta, amit gondolt és gyakran nagy tetszést aratott. Így például Salvador Dalíról megállapította, hogy „nagy barátja Francónak és nagyon antipatikus”. Clark Gable-ről, az Elfújta a szél nagy szívtiprójáról pedig az volt a véleménye, hogy még nem találkozott nála félénkebb férfival…

1960-ban nagy fordulat következik be a karrierjében. Riportsorozatot készít a nők helyzetéről a keleti országokban. Az ellenállás gyermeke ismét találkozik a 20XX. század második felének háborúival, a vietnami és az indiai-pakisztáni háborúval, Latin-Amerika konfliktusaival. 1968-ban Mexikóvárosban az októberi nagy diáktüntetésen három golyót kap a hátába. Halottnak hiszik, egy halottasházban egy pap veszi észre, hogy még él, így menekül meg. A Time Magazin publikálja ennek a kicsi, mindössze 156 cm magas és 45 kilós nő riportjait. Korának egyik legnagyobb riporterévé válik, aláírása nemzetközi referencia.

Az 1970-es évek végén hátat fordít az újságírásnak, és regények írásának szenteli magát, amelyeket feministának értékelnek, még akkor is, ha álláspontja gyakran kétértelmű.

Élete vége felé harcos antifasiszta ellenállóból és nem hívőből, szélsőséges idegengyűlölő, és vallásos lett.

Műveit 21 nyelvre fordították le, köztük angol, spanyol, francia, német, svéd, görög, lengyel, horvát, szlovén, magyar nyelvre is. Élete végéig erős dohányos volt. 77 évesen tüdőrákban hunyt el egy firenzei magánklinikán.

Vezető videó: 

LEVÉL EGY MEG NEM SZÜLETETT GYERMEKHEZ
embertörténet

Ki nem fél a kétségektől
ki kérdezni bátor
ki nem riad a szenvedéstől
ha belepusztul se
ki választásra kényszerül
adjon-e ne adjon életet
egy asszony
ajánlja ezt a könyvet
minden asszonyoknak.
                        Oriana Fallaci

A Nő szerepében: Hartai Laura

Segítők a háttérben: Nagy Gabriella és Zimmermann Zsófia

Díszlet: Paseczki Zsolt† és Bicskei Kiss László

Oriana Fallaci műve nyomán, Sípos Áron fordításában színpadra alkalmazta és rendezte: Bicskei Kiss László

Bemutató: 2009. április 24. RS9 Színház

Mi közünk lehet nekünk itt, ma, egy hetvenes évekbeli, abortuszviták idején született olasz regényhez? Mi közöm nekem, negyvennyolc éves, heteroszexuális, gyermektelen férfinak rendezőként egy állapotos nő monológjához? Mi köze lehet Önnek, kedves Nézőnk a Főnix előadásához, mikor odakint ragyog a tavasz, de erre is egyre kevesebb időnk jut észrevenni, nemhogy színház, szórakozás?!

Hát éppen ez az. Hogy most már nem csak „a nemzetközi helyzet fokozódik”, de a hazai is. Hogy mintha már a puszta létünket, s nem csak a jólétünket támadná a világ. Hogy önmagunk s szűk családunk fenntartásán kívül ne is nagyon jusson idő, energia másra. Legfeljebb egy-egy jó kis röhögséges-harcos-b…-ós filmre a tévében. De tényleg csak ennyi volnék? És Ön? És Te? És mi?
Könyvtárnyi a szakirodalma, miért vagyunk évente kisvárosnyi honfitársunkkal kevesebben. Miért félünk a gyerekvállalás felelősségétől. Miért, hogyan, mivel fenyegeti ez az egyre szikárodó világ a jövő nemzedékét. És ha nem elégít ki a szórakozóhelyek bulikultúrája, szinte sehol nem találok választ arra, miért érdemes élni. Szülni, nemzeni, vállalni.

Vagy talán mégis. Ha néhanap látok egy jó Ember tragédiája előadást, nem olyat, ahol az ember tragédiája a pondróság, a tehetetlenség, hanem ahol az Ember öntudatára ébred, s így vállalja a Létet, tágabb mellkassal jövök ki a színházból. Azzal a tudattal, hogy mégis érdemes élni. Átvitt értelemben minden jó színházi előadás üzenete ez.

Szívből remélem, hogy a Levél… bemutatóján, s további előadásain ezt a tükröt tudjuk Nézőink elé tartani.

„Most már értem. Megértettem. Megszületni azt jelenti, hogy az ember boldog, szabad, jó legyen. Megszületni azt jelenti, hogy harcolhatunk a boldogság, a szabadság, a jóság nevében. Megszületni azt jelenti, hogy kipróbáljuk magunkat, hogy tudjunk, felfedezzünk, kitaláljunk dolgokat. Megszületni azt jelenti, hogy ne haljunk meg.”

                         Bicskei Kiss László

_____________

Kapcsolódó:

Amikor az újságíró még ikon volt: Oriana Fallaci

Ki volt valójában Oriana Fallaci?