A legrövidebb éjszaka, avagy barangolás a Tündérkertben

Ünnepeljük együtt az év legrövidebb éjszakáját! – szólított a meghívó a Tündérkertbe ismét. A Városi Szabadidőpark a nagy szél ellenére rövidesen megtelt emberekkel, zenével, mozgással, tánccal, örömmel. Antal Ágota főszervezőt kérdeztük a XVI. művészeti fesztivál programjáról.

A 2020. június 21-én rögzített felvételeket sorozatban tesszük közzé.

Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban Szent Iván éjszakájára, más néven nyárközép éjszakájára, azaz a június 23-áról 24-ére virradó éjszakára esett.

Az éjszaka egyébként a sötétség és a halál lunáris birodalma, így az évnek ezen a pontján minél messzebb kell űzni az ártó szellemeket a fény erejével. Az emberek ezért tüzeket, máglyákat raktak, hogy így is a fényt idézzék meg, és időtlenné, kortalanná tegyék, legalább ezen az egy éjszakán. A június 23-a estéjén meggyújtott tüzek közül a leghíresebbek a hegyek tetején lángoltak. A sötétség egy időre elveszítette hatalmát, s a fény diadalmaskodott.

A program az alábbi volt:

15.00 Kapunyitás
Kreatív foglalkozás képzőművészek vezetésével: Oros Eszter, Tarcsi Alica
15.30 Németh Éva és a Pántlika zenekar táncháza kicsiknek és nagyoknak az egész este folyamán
16.00 Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj – bábos népmese a Gézengúzok bábcsoport előadásában. Rendezte: Csörgey Tünde
16.30 Csallóközi Gyermek Néptáncegyüttes előadása. Fellépnek a Picik, az Aprók és a Kis csoportok
18.00 La La Land koncert
2019-ben alakult zenekar gyerekeknek játszik élőzenét. 2019 októberében színre lépett a zenekar, egy koncert erejéig, és ezzel egy időben került kiadásra első nagylemezük is Irány La La Land! címmel. Műsorukban megjelennek a bábozás kellékei, illetve a speciális hangokat keltő hangszerek is, amelyek mesefilmekből lehetnek ismerősek a gyerekeknek. A dalok pedig saját szerzemények, vagy megzenésített versek és mondókák. A zenekar tagjai: Strieženec Dávid: gitár; Karol Hodossy: dobok, speciális effektusok; Strieženec Mátyás: basszusgitár, vokál; Strieženec Zsuzsanna: ének, kazoo, melodika, teremin.
19.30 Csallóközi Néptáncegyüttes és a Pósfa zenekar
Jöjjenek a felnőttek. Megérve, tapasztalva, ahol egyben a szív és a fej tudása. Öröm van, önfeledtség, tánc, a pillanat megélése.
21.00 Rituális tűzgyújtás. Közreműködik: Varga Mónika
21.00 Rendhagyó prímástalálkozó
A Rendhagyó Prímástalálkozóban a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, akik ugyan különböző zenei műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene. A formáció tagja a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna és Vizeli Balázs, a világ egyik legjobb cimbalmosaként számon tartott Balogh Kálmán, valamint Bede Péter (szaxofon), Doór Róbert (nagybőgő), Mester László (brácsa). A Prímástalálkozó két kiváló énekesnője: Herczku Ágnes és Korpás Éva, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert.
22.30 Tűzugrás
Egy régi, csallóközi hagyományt, a tűzugrás rituáléját elevenítjük fel. Testileg, lelkileg felkészülünk az előttünk álló napokra, hiszen június 21. után hosszabbodnak az éjszakák. Átugorjuk a tüzet a kedvessel, apával, anyával, hogy erősítsük a kapcsolatunkat a szeretteinkkel, a közösséggel. Közreműködik: Antal Ágota

 

További hasonló témájú videók