Fűnyírókés szakszerű élezése

A videó azt mutatja be, miként lehet megélezni házilagos módszerrel az elkopott, tönkrement fűnyírókést. Az élezésen túl a legfontosabbnak számító kiegyensúlyozás is látható. Forrás: Lukács László – Az élet iskolája

Fontos:

  1. A fűnyíró pengéjének azért kell mindig jó állapotúnak lennie, mert a tompa penge nem vág egyenletesen és “szálasra” nyírja a fűszálakat. Ha közel hajolunk a tompa pengével nyírt gyephez, akkor a szálak végén apró zászlócskákat látunk. Ilyenkor a fűszál teteje beszárad, a fűcsomók felszíne elbarnul, nem szép látvány. A normál kerti gyep csak csúnyul és gyengül tőle, de az érzékeny pázsit valószínűleg meg is sértődik a gazdájára.
  2. A legfontosabb élezési tudnivaló, hogy nem a fűnyíró pengéjének nem kell annyira élesnek lennie, mint egy konyhai késnek. Próbáljuk eltalálni élezéskor az él eredeti, gyári szögét. Minél élesebb, annál gyorsabban elkopik az éle, ezért érdemesebb nem túl hegyes szögre törekedni. Ha annyira éles, mint egy bankkártya, akkor már szinte jók vagyunk.
  3. Nagyon fontos, hogy élezéskor fenntartsuk a penge egyensúlyát. Fektessük keresztbe a leszerelt kést egy darab szögvason vagy fűrészlapon, hogy úgy nézzen ki, mint egy játszótéri libikóka. Jelöljük meg a központi tengelyét, amelyen egyensúlyban van, semelyik oldala nem billen le, úgy inog, mint a mérleg nyelve. Akárhogy is élezzük, javítjuk a pengét, törekedjünk arra, hogy ez az egyensúly az élezés után is megmaradjon. Ha nem tudjuk fenntartani az egyensúlyt, akkor a fűnyíró a forgás közben rázkódni fog, hangos lesz és a csapágyai gyorsan tönkremennek.
  4. A pengét mindig csak az egyik oldaláról élezzük, ott alakítsuk ki az élet, kb. derékszögű háromszög keresztmetszettel. A másik oldalon maradjon egyenes a kés. Ha esetleg durva sorja keletkezne az érintetlennek szánt túloldalon, akkor azt egy könnyed mozdulattal, reszelővel távolítsuk el. Sose élezzünk mindkét oldalról.
  5.