Homoktövis – a magyar citrom

A homok aranyának is nevezett homoktövis valódi vitaminbomba, de csak akkor, ha nem ölöd ki belőle a jótékony összetevőket.Ha egészségünk érdekében, magas flavonoid -, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt szeretnék fogyasztani, akkor nyersen kell felhasználnunk.

Készíthetünk belőle smoothiet, gyümölcslevet, gyümölcsszószt, olajat, de fontos, hogy ne érje hőkezelés. A savanykás ízű gyümölcs speciális zsírsav-összetételének köszönhetően fokozza az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és még az érelmeszesedést is lassítja. Gyulladáscsökkentő és hámosító hatása miatt felhasználják sebgyógyításra alkalmas krémekhez. E-vitamin és esszenciális zsírsavtartalma révén pedig remek összetevője a kozmetikumoknak.

A jó hír, hogy amíg főzéssel elveszti a vitamintartalmát, addig az fagyasztással csupán 5-10 százalékkal csökken. 

Szibériában a medvék igen kedvelik és téli álmuk előtt jól belakmároznak belőle, amikor a zsírrétegüket képzik, hogy minél több vitamint és nyomelemet raktározzanak el a hosszú téli hónapokra. 

De nem csak Szibériában, Kínában, a Kaukázusban, hanem a skandináv területeken is ez az egyik legfőbb, néhol az egyetlen C-vitamin forrása a vadon élő állatoknak, akárcsak az ott élő embereknek is. Mivel ez a növény nagyon jól bírja az extrém hidegeket, akár a mínusz negyven fokot is, és a gyengébb talajokon is aránylag jól megél. 

A Tardoskeddi Mezőgazdasági Szövetkezet egyedüliként kezdte Szlovákiában ültetvényen termeszteni a homoktövist. A kezdet nem volt könnyű, mert akár 6-8 évig is eltarthat, mire termőre fordul egy bokor. A tardoskeddi emberek azonban kitartottak, és máig is szenvedélyesen végzik munkájukat, melynek gyümölcsei a narancssárgában pompázó, hasznos tápanyagokkal teli bogyók.

Az ültetvényt 2010-ben telepítették, a homoktövist ma már 12,5 hektáron termesztik. A gyümölcsbogyók az érés kezdetekor, nyár végén tartalmazzák a legtöbb vitamint és egyéb értékes tápanyagot. Betakarításuk meglehetősen körülményes, mivel a rövid száron érő, puha, lédús gyümölcs könnyen összenyomódik, a gallyak szúrós tüskéi pedig felsebzik a kezet. Ennek ellenére Tardoskedden kézzel végzik a betakarítást.

Videó: Gyula Televízió

 

 

További hasonló témájú videók