https://youtu.be/EDqFRUnk2xY

Elhunyt Kovács Zsuzsa

Életének 75. évében tegnap elhunyt Kovács Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő. 1945. április 19-én született Pécsett, a Szegedi Balettiskolában végzett zongora és ének szakon. 1960-ban a debreceni Csokonai Színház tánckarához szerződött, majd két év múlva a Szegedi Nemzeti Színház balettkarának tagja lett.

A Szegedi Nemzeti Színházban kezdte színészi pályáját 1963 és 1968 között, majd 1968-ban a Budapesti Operettszínház társulatához szerződött, amelynek azóta tagja volt. A társulat művészeként bejárta az egész világot. Láthatta a közönség többek között a Sybill, a Marica grófnő, a Luxemburg grófja, a Mária főhadnagy, A mosoly országa, a Mágnás Miska, a Csárdáskirálynő, a Menyasszonytánc című előadásokban.

Kiemelkedő ének- és tánckészségét az Ének az esőben, a Carouselben és az Abigélben is megmutatta. A színpadi szerepek mellett játék- és tévéfilmekben is szerepelt, illetve rendezett is.

Az országos ismeretséget a televízió hozta meg számára, ahol számos kabaréjelenetben, zenés-táncos műsorban kapott feladatot, emellett szinkronszínészi munkája is emlékezetes a közönség számára.

Munkásságát számos kitüntetéssel jutalmazták:

1980-ban Jászai Mari- díjban,
1998-ban Déryné-díjban,
2009-ben Kálmán Imre-emlékplakettben részesítették
2010-ben a Budapesti Operettszínház Életműdíját vehette át színpadi pályafutásának 50. évfordulója alkalmából,
2017-ben pedig Bessenyei-díjat kapott.

 

https://youtu.be/jrl_zmUDd1k

Kiemelt kép: Budapesti Operettszínház Facebook-oldala

Videó: Részlet Jacobi Viktor Leányvásár c. operettjéből.