A légszűrős maszkok és a miniszter

Szombaton robbant a hír, hogy Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter bejelentette: az állam betiltja a légszűrős maszkok (szlovák terminológiában a respirátorok) árusítását a nyilvánosság részére.

Ezt azzal indokolta, hogy kijelentése szerint a légszűrős maszkokat csak a fertőzött közegben célszerű használni, azonban a viselőjük ezzel nem védi a környezetét, csak saját magát. Azoknak, akik légszűrővel ellátott védőmaszkokat viselnek, erre sebészeti szájmaszkot kell felvenniük – nyilatkozta. 

Először is a miniszter úrnak kissé keverednek a fejében a fogalmak. A légszűrős maszkoknak ugyanis több kategóriáját ismerjük. Nem csak a bőszen ragozott FFP 123 jelzésre érdemes odafigyelni, hanem arra is, hogy vannak KILÉGZŐSZELEPES maszkok, és olyanok, amiken nincs kilégzőszelep. Mindkét verzió légszűrős maszk, de csak az a problémás, amin kilégzőszelep van.

Állítólag Krajčí megjegyezte, hogy a légszűrő megszűri azt a levegőt, amit a viselője belélegez, a kilégzésnél azonban szűretlenül engedi ki a levegőt és a cseppeket. Nem mondott igazat, mivel ez csak a szelepes verziókra érvényes. Remélhetőleg a kapkodás és az inkompetencia nem lesz folyamatosan jelen a kormány munkájában. Bár az eddigieket elnézve…

A videó a kilégzőszelep működését mutatja. A szelep kiengedi az elhasznált levegőt, hogy a viselője könnyebben lélegezhessen a poros környezetben.

A szelep nélküli verziók egyformán szűrnek kifelé és befelé is.   

légszűrős
A kórházakban a legmegfelelőbb választás az ilyen félmaszk és egy arcpajzs.

A többször is használható félmaszkokban vagy az egész arcot takaró maszkokban a szűrőket kell cserélni.

Ipari félmaszk, amihez meg lehet választani a szűrő minőségét.

arcmaszk
Az egész arcot eltakaró maszk a megfelelő szűrővel a legmagasabb védelmet nyújtja, de hosszú távon kényelmetlen.
Respirator
Egyszerű szövés nélküli textíliából gyártott többrétegű maszk. A hatásfoka lehet akár nagyon magas is, de egyszerhasználatos.

 

https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/03/coronavirus-italy-photos-doctors-and-nurses/608671/

Štát zakáže predaj respirátorov verejnosti, oznámil Krajčí

Krajčí: Az állam betiltja a légszűrős maszkok árusítását a nyilvánosságnak