Zene minden évszakra Füleken

Közlemény • Zenés évszakok című programsorozatának második évadát indítja el februárban a Füleki Városi Művelődési Központ, mellyel kamarakoncertek formájában hozza közelebb a klasszikus zenét az érdeklődőkhöz. Az évszakonkénti komolyzenei koncertek többsége önálló rendezvényként valósul meg, de lesz közöttük olyan is, mely egy nyári fesztivál keretében mutatja be ennek a műfajnak az értékeit, akár azoknak is, akik a koncerttermeket rendszeresen nem látogatják. A Zenés évszakok programjában 2020-ban fuvola-zongora, hárfa-hegedű, szaxofonkvartett-, valamint zongorakoncert szerepel.

A programsorozat egy fuvola-zongora kettős hangversenyével indul. Jakab Tünde (fuvola) és Peter Valentovič (zongora) február 14-én, 17:00 órai kezdettel mutatkozik be a közönségnek Füleken, a Városi Művelődési Központban.

A duó tagjai itthon és külföldön is elismert művészek.

Jakab Tünde Kassán született, zenész családból származik. Szakmai karrierjét tizenhárom éves korában kezdte, amikor a Szlovák Filharmonikus Zenekarral együtt fellépett a pozsonyi Vigadóban. Azóta számos színpadon lépett fel itthon és külföldön, Ondrej Lenárd, Igor Dohovič és Fritz Brucker vezényletével. 2011 januárjában debütált a bécsi Musicverin Aranytermében, ahol a legendás szoprán, Renate Holm mellett lépett színpadra.

Peter Valentovič karrierjét zongoristaként és korrepetítorként kezdte. A Pozsonyi Konzervatóriumban tanult, szólistaként a Pozsonyi Konzervatórium Szimfonikus Zenekara tagjaként D. Sosztakovics Első zongoraverseny című darabjával debütált a Szlovák Filharmóniában. Az első szimfonikus koncertet 20 évesen, az első operát 21 évesen vezényelte. Zenéjének, rugalmasságának és repertoárja sokoldalúságának köszönhetően Peter Valentovič a nemzetközileg is elismert szlovák művészekhez tartozik.

A két művész téli komolyzenei koncertjén válogatás hangzik el F. Doppler, C. Debussy, F. Borne, P. Valentovič és M. Mower műveiből.

Tavasszal, várhatóan májusban, Michal Matejčík (hárfa) koncertjének örülhetnek a zenerajongók. Júliusban az UDVart fesztiválon a Saxophone Syncopators szaxofonkvartettet hallhatja a közönség. A Zenés évszakok sorozatát ősszel Skuta Miklós zongorakoncertje zárja.

A rendezvénysorozattal a szervezők az előadóművészek játékának köszönhetően minden évszakra művészi élményt kínálnak a komolyzene kedvelőinek. A rendezvénysorozat első évfolyamának vendégei a Beliczay Quartett (vonósnégyes), Jordana Palovičová (zongora) és Ivan Palovič (brácsa), Štefan Szabó (gitár) és Ján Fiala (vibrafon), valamint a Reiter hegedűduó voltak. A Zenés évszakok című rendezvénysorozatot a Művészeti Alap támogatja.

További hasonló témájú videók