https://youtu.be/My7yQaP5FlM

Gandahar

A francia fantasztikus animáció egyik mestere, René Laloux filmje éteri hangulattal nyit. Egy békés folyón, kis hajón fuvolázó kék bőrű, félmeztelen nőt pillantunk meg, majd a parton egy karibi bennszülött faluba oltott szürrealista díszletekbe botlunk, játszadozó gyerekekkel és békés felnőttekkel, többek közt tökéletes alakú meztelen nőkkel. A kutyaszerű háziállat itt fán terem, amit le kell szüretelni. Itt senki sem siet sehova. Az idill képeit a semmiből előtörő halálsugarak vágják félbe: az őslakosok a nyalábtól kővé dermednek egy szempillantás alatt.

Gandahar fővárosában, Jasperben, a hegybe vált női felsőtestben e különös eseményről tanácskozik a csupa – természetesen esztétikusan megrajzolt, félmeztelen – nőkből álló tanács. A távoli tartományban történtek megrémítik őket, és megbízzák a délceg Sylvian ügynököt, hogy derítse fel az anomália okát, találja meg az arctalan ellenséget. Ő szárnyas sárkányszerűségen föl is kerekedik, hogy eljusson arra a bizonyos tájra, ahonnét még az egyszemű, kamerás drónként (is) funkcionáló tükörmadarak sem hoznak képet. Sylvian elalszik, és amikor magához tér a földön, a föld alól előmászó deformáltakkal találkozik, akik száműzve élik mindennapjaikat saját kolóniájukban. Amikor a kővé dermedt emberek falujához érnek, meglátják a pusztítás okozóját: arctalan, fekete robothadsereg közeledik. Sylviant is megsugarazzák, és ő egy tojás belsejében tér magához egy félmeztelen nő társaságában. Nemsokára egy gigantikus őslény segítségével megszabadulnak, és megtalálják a gépemberek bázisát, egy furcsán villódzó, rózsaszínű kapuval, ahonnét a hadsereg kimasírozik.

Hőseink megtudják, hogy az egész mögött a Nagy Alkotó áll, és Sylviannak még ezer évet kell várnia, hogy elpusztíthassa őt.

Az amerikai változatban – amelyet a Miramax alapítója, a híres-hírhedt producer, Harvey Weinstein rendezett és Isaac Asimov írt – kivágták a meztelenséget.

https://youtu.be/QBrysnbRj6w

Gandahar (angol cím: Light Years) 1988-as francia sci-fi/fantasy rajzfilm.

Gandahar magyar felirattal itt!