Fehérköpenyesek – Dr. Smidt Lajos

Smidt Lajos (1903–1975) orvos, műgyűjtő, régiségtári őr Érsekújvárban született. Apja huszárőrmester volt. Középiskoláit Aranyosmaróton és Budapesten végezte, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karára iratkozott be, ahol 1930-ban szerzett oklevelet.

Az orvosi fakultás mellett azonban a Zeneművészeti Főiskola ének szakán operaéneklést is tanult és a szombathelyi Scola Cantorum Sabariensis kórusban gyönyörű bariton hangjával tűnt ki. Ám nemcsak a zene, hanem az utazás és a költészet is vonzotta. 1926-ban 43 napos rekordidő alatt gyalogtúrát tett Budapestről Rómába. Őszi bánat címmel később, a Faludi Ferenc Irodalmi Társaság kiadásában verseskötete is megjelent, Érsekújvári Lajos álnéven.

Diplomája megszerzése után rövid ideig a budapesti Új Szent János kórházban dolgozott, majd rövidesen a szombathelyi megyei kórház állományába került. 1939-től a sebészet orvosa lett. 1942 áprilisától 1943 májusáig frontszolgálatot teljesített a III/2. tábori kórház sebészeként. 1945-től előbb Celldömölkön, majd 1946-tól újra Szombathelyen, az Emberbaráti Egylet kórházában folytatta hivatását, mint igazgató sebész főorvos.

Amikor ezt az egészségügyi intézményt 1950-ben, átszervezés címszó alatt a megyei kórházba olvasztották, megvonták tőle a bizalmat, és politikai okokból félreállították. Pályája így derékba tört és ezután csak mint a beosztott orvos (adjunktus) gyógyíthatta a tüdősebészeti osztály betegeit. 1956-ban távozott és a cipőgyárban vállalt üzemorvosi állást. Mellőzöttségében igazán gyűjtői szenvedélye éltette, amelyben vigaszt keresett.

Egyik alapítója volt a Vas Megyei Múzeumbarátok Egyesületének. 1936 nyarától 1940 tavaszáig ő volt a Vasvármegyei Múzeum Régiségtárának őre. Mivel már 8 éves kora óta szenvedélyes gyűjtő volt, tárőri kinevezése után 1936 szeptemberében saját gyűjteményéből hadtörténeti kiállítást rendezett a múzeum kultúrtermében, 25 éves gyűjtői jubileuma alkalmából. 1938-ban pedig viselettörténeti kiállítással örvendeztette meg a közönséget.

Közművelő tevékenységét 1959-ben a Szocialista Kultúráért kitüntetéssel ismerték el. 1966 első napján vonult nyugállományba és ettől kezdve már csak kb. 40 ezer darabból álló magángyűjteményének élt, amelyet 1968-ban Vas megyének és Szombathely városának adományozott. A város a Várkör egyik régi műemlékházát bocsátotta rendelkezésére, ahol 1971. október elsején nyílt meg a Smidt Múzeum. Ekkor vehette át a Munka Érdemrend arany fokozatát.

Élete utolsó négy évében ő maga volt az újonnan alapított múzeum igazgatója, amelynek kiállítása az őskortól a legújabb korig rendkívül színesen – igazi ékszerdobozként – mutatja be Szombathely és tágabb környékének összegyűjtött emlékeit.

A Szombathelyi Televízió kisfilmje. Alkotók: Horváth Zoltán és Boros Ferenc.

A Fehérköpenyesek orvosportré filmsorozat Dr. Széll Kálmán PhD. Fehérköpenyes óriások című kötete alapján készült (Magyar Nyugat Könyvkiadó, 2007, 2019). A filmben dr. Széll Kálmán nyugalmazott főorvos működött közre.

 

További hasonló témájú videók