Látott már hordozórakétát felrobbanni?

A SpaceX egyik Falcon-9-es hordozórakétája, rajta a cég Crew Dragon nevű űrhajójával, sikeres tesztrepülést hajtott végre a közelmúltban. Felszállás után bő egy perccel a hordozórakéta eltervezetten meghibásodott, hogy le tudják ellenőrizni az utasokat szállító egység mentőfunkcióit. A 84. másodpercben az irányítóteremben tartózkodó repülésirányítók ujjongva ugrottak talpra.

Ahhoz, hogy egy űrhajó személyeket is szállíthasson az űrbe, teszem azt, a NASA megbízásából, a Nemzetközi Űrállomásra, át kell esnie egy rendkívül fontos próbán, a repülés közbeni küldetésmegszakítás tesztjén (In Flight Abort Test). Ez pontosan az, amit a neve takar, tehát azt kell a gyártónak (SpaceX) szimulálnia, hogy a start után egy perccel, amikor a legnagyobb aerodinamikus terhelés (Max Q) éri a hangsebességnél is gyorsabban száguldó rakétát, az űrhajó legénysége túléljen egy lehetséges üzemzavart.

Az In Flight Abort Testhez egy korábbi küldetésből származó, február 22-én sikeresen visszatért Falcon-9 első fokozatot használtak. Először leállították az első fokozat hajtóműveit, majd a Crew Dragon mentőrakétái működésbe léptek, biztonságos távolságba röpítve az űrhajót és a benne ülő két tesztbábut. A Crew Dragontól megszabadított rakéta pár másodperccel később látványos tűzgömbben megsemmisült, a tűréshatárt átlépő fizikai terheléseknek köszönhetően.

A teszt célja természetesen az volt, hogy kiderüljön, képes-e a rendszer egy baleset során megmenteni az űrhajóban ülő űrhajósok életét. A Crew Dragon oldalába nyolc Super Draco rakétamotort építettek be, amelyek ilyen szituációban a másodperc töredéke alatt akkora tolóerőt fejtenek ki, hogy a felrobbanó rakétatesttől képesek a leváló űrkapszulát biztonságos távolságba menekíteni.

Erről bizonyosodtak meg Elon Musk és a NASA emberei is a mai teszt során: a Falcon-9-es megsemmisült, a Crew Dragon pedig az előzetes terveknek megfelelően végigment a katasztrófahelyzeti protokoll lépésein: leválasztotta a űrhajó alját, a kis rakétahajtóművekkel biztonságos távolságra manőverezte az űrhajót, és kinyitotta az ejtőernyőit.

Kilenc perccel a start után a sértetlen űrhajó leszállt az Atlanti-óceánra. (index)

További hasonló témájú videók