Ausztrália forró pokla

A Sydneytől nyugatra fekvő Penrith elővárosban szombaton 48,9 Celsius-fokot mértek, ez nemcsak sydneyi rekord, szombaton ez volt a világ legmelegebb pontja. Canberrában szintén új rekordot, 44 Celsius-fokot mértek. Scott Morrison kormányfő bejelentette, hogy 3000 tartalékost mozgósítanak a lángok elleni küzdelemhez. A tartalékosok behívása először történik meg az ország történelmében. Victoria és Új-Dél-Wales államok part menti vidékein a legsúlyosabban érintett részeken megszakadt a telefon-, az internet- és az áramszolgáltatás.

Új-Dél-Walesben 148 helyen ég a bozót, 11 tűzesetnél vészhelyzet alakult ki: a lángok olyan kiterjedtek, hogy már túl késő elmenekülni, a helyszínen kell menedéket keresni. Victoriában több mint 50 tűz ég, 14-nél van vészhelyzet.

Ausztrália mind a hat államában pusztítanak a lángok, a bozóttüzek idén a szokásosnál korábban, szeptemberben kezdődtek. Eddig több mint 1500 ház égett le, a lángok több mint 5,25 millió hektáron pusztítanak Ausztráliában. Szombaton újabb két ember vesztette életét, szeptember óta 23 ember halt meg a katasztrófában. A becslések szerint a kiterjedt tüzek miatt 500 millió állat veszett oda.

Porig égett az Ausztrália Galapagos-szigeteként emlegetett Kenguru-sziget. A kontinens déli részén, Ausztrália második legnagyobb szigete régóta menedékhely az egyedülálló állat-, és növényvilág számára. A bozóttűz pusztítása miatt ezen fajok túlélése kétségessé vált.

Bozót- és erdőtüzek korábban is voltak, ezekért közvetlenül semmiképpen nem a klímaváltozás felelős. Ám abban a tudósok elsöprő többsége egyetért, hogy a globális felmelegedés hatására válnak egyre szélsőségesebbé a természeti, időjárási jelenségek – ami aztán a mostanihoz hasonló, korábban sosem látott léptékű katasztrófákhoz vezet. (Via HVG, Euronews)

Kép: A szél pedig Új-Zélandra is elviszi a vészjósló, narancssárga ködöt (füst)felhőket és füstszagot – ezt adja vissza a szociális hálón közzétevő állítása szerint mindenféle szerkesztés, manipuláció, színezés nélküli felvétel.

 

 

További hasonló témájú videók