Átadták a Wallenberg-díjakat

Bogdán László, Cserdi község polgármestere, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, Kaczvinszky Barbara újságíró, dokumentumfilm-rendező, Majsai Tamás református lelkész, történész, Setét Jenő polgárjogi aktivista és Szigeti Jenő, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze, egyháztörténész vehette át ma a 2020-as Raoul Wallenberg-díjat.

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen 2010-ben alapította meg az embermentő svéd diplomatáról elnevezett díjat. Az elismerést olyan személyeknek és szervezeteknek ítéli oda, akik vagy amelyek tevékenységükkel humanista példát mutatnak, és segítik a diszkriminációt elszenvedő embertársainkat.

A bíráló bizottság tagjai: Beer MiklósDerdák Tibor, Dénes KatalinKovács IstvánOrosz Ferenc és Sebes József (utóbbi a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke, a díjátadó rendezvény házigazdája).

Fotó: A résztvevők a díjátadó után a XIII. kerületi Raul Wallenberg utcába mentek, ahol megemlékezést tartottak a svéd embermentő emléktáblájánál. Raoul Wallenberg egyébként 75 évvel ezelőtt, 1945. január 17-én tűnt el, amikor Budapestről Debrecenbe indult az Ideiglenes Nemzeti Kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tervezett tárgyalásra. Eddigi ismereteink szerint a Szovjetunióba hurcolták, az ottani hatóságok meg nem erősített álláspontja szerint Wallenberg börtönben halt meg 1947. júliusában.

Bővebben: Wallenberg-díjátadás: Ne legyél tettes, ne válj áldozattá, és soha ne legyél közömbös