70 éves Richard Dean Anderson

Richard Dean Anderson amerikai televíziós- és filmszínész, producer és zeneszerző felmenői között megtalálhatók skótok, svédek, norvégok és amerikai indiánok.

Gyerekként és kamaszként erősen kötődni kezdett a sportok, a zene (főként jazz) és a színészet iránt. Kamaszkorában arról álmodozott, hogy egy nap profi hoki játékos legyen, ám ez az álom szertefoszlott, mikor tizenhat évesen, különböző incidensek folyamán, mindkét karját eltörte. A második alkalom olyan súlyos volt, hogy három hónapig kórházban kellett feküdnie. Ugyan az álma elérhetetlenné vált, mégsem mondott le a sport iránti szeretetéről. Kamaszként rendkívül nyugtalan és kalandvágyó volt. Ez a kalandvágy az 5641 mérföldes kerékpárútjából a legnyilvánvalóbb ahol otthonától, Minnesotától egészen Alaszkáig utazott. Noha az út elején néhány barátja is elkísérte, az utolsó harminchárom napot egyedül töltötte. Ez a tapasztalat pedig több központú irányérzékkel áldotta meg.

Miután drámát tanult a St. Cloud State és Ohio egyetemeken, (a tanulmányai befejezése nélkül) először New York-ba, majd Los Angeles-be költözött, ahol zsonglőrként és utcai pantomimosként dolgozott, valamint részt vett egy reneszánsz stílusú kabaréban. Rövid ideig a Marineland-nél is dolgozott, ahol az volt a feladata hogy halat tartson a szájában, amiért a gyilkos bálnák felugrottak és elvették tőle. Ezután rock bandát alapított egy barátjával, Carl Dante-val. A banda a Rick Dean and the Dante névre hallgatott, melyben Richard énekelt és gitározott.

A nagy áttörés 1976-ban érkezett meg számára mikor megkapta Dr. Jeff Webber szerepét a General Hospital című népszerű szappanoperában. Öt éven keresztül játszotta a doktor szerepét, mielőtt úgy döntött, ideje továbblépni.

Számos olyan sorozatban mellékszerepelt, mint a The Facts of Life (1979) és a The Love Boat (1977), emellett két CBS sorozatban is főszerepet kapott. Az egyik a Seven Brides for Seven Brothers volt 1982-ben, a másik pedig az Emerald Point N.A.S. 1983-ban. Mindkét sorozat csak egy évadot élt meg.

Szerepelt egy MasterCard-reklámban is:

A kedvenc sorozata a Simpson család, amit egy időben sűrűn mondogatott, így 2005-ben meg is hívták a produkcióba: a hangját kölcsönözte önmaga rajzolt másának, akit a történet szerint elraboltak Marge MacGyverért rajongó testvérei, Selma és Patty:

Csillagkapu-ban játszott szerepéért nyolcszor jelölték a jobbára sci-fiket és horrorokat elismerő Saturn-díjra – 1999-ben meg is nyerte –, majd 2004-ben az amerikai légierő is kitüntette és tiszteletbeli tagjává fogadta, mivel a sorozat igen kedvező képet festett a szervezetről.

Két éve ezt az összeállítást készítették róla:

https://youtu.be/lEPgMKXrGgs