125 éve született Elzie Segar, Popeye megalkotója

Elzie Crisler Segar egy ezermester fiaként először házak festésével, plakátragasztással kereste kenyerét. Jól játszott dobon, és ennek köszönhetően filmek és színházi darabok zenéit is játszhatta. 18 évesen döntött úgy, hogy grafikus lesz – és levelező tanfolyamon elsajátította a szakma alapjait.

Képregényei először a Chicago Heraldban jelentek meg. Később New Yorkba költözött, ahol a New York Journalban kapott helyet képregénye, és így jelenhetett meg 1919. december 19-én a Thimble Theatre, amely közel 20 éven át szórakoztatta az újság olvasóit. Ezzel együtt jelent meg egy évvel később a Five-Fifteen (később Sappo) is.

A Thimble Theatre Olive Oyl, egy esetlen vénlány, bátyja, Castor és barátja, „Ham Gravy” kalandjait mutatta be. Mikor az 1929. január 19-i számban megjelent történetben Castornak szüksége volt egy hajóskapitányra, aki elviszi őt Dice Island-re, megszületett Popeye, a tengerész alakja. Popeye mellékkarakterből gyorsan a képregény főhőse lett. A harcias természetű, izmos alkarú tengerész (aki emberfeletti erővel bírt, ahányszor csak evett a mindig kéznél levő spenótkonzervből) és Olive között szerelem alakult ki, és Popeye-nek gyakran meg kellett küzdenie szíve hölgyéért a nagydarab, szakállas Blutóval. Az állandó szereplők mellett más karakterek is megjelentek: például a hamburgerimádó Wimpy, vagy Popeye fogadott gyermeke, Swee’pea. Popeye történetei 1933-1942 között rajzfilmként is megjelentek; a kis képregényeket pedig könyvek formájában is kiadták.

Segart az egyik legjelentősebb és legtehetségesebb grafikusnak tartják, akinek az elsők között sikerült a humort és a hosszan tartó kalandokat ilyen sikeresen ötvözni.

1971-ben a tiszteletére megalapították a grafikusoknak, képregényrajzolóknak járó Elzie Segar Award-ot (1999-ben szűnt meg). Segar születési államában, Illinois-ban parkot neveztek el róla: itt áll egy hat láb magas Popeye-szobor, és helyet ad az évente megrendezett Popeye pikniknek.