Zárul a Zenés évszakok idei koncertsorozata Füleken

A Reiter Duó koncertjével zárul a Füleki Városi Művelődési Központ Zenés évszakok című 2019-es programsorozata. Az őszi komolyzenei koncert keretében az id. Reiter István és ifj. Reiter István alkotta hegedűduó november 27-én 18:00 órai kezdettel ad hangversenyt Füleken, a művelődési központban.

A Reiter Duó előadásában Füleken egyebek mellett Bach, Mozart, Telemann és Monti darabjai csendülnek fel.

Id. Reiter István hegedűművész, karmester, zeneszerző és tanár a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd a Szlovák Filharmónia több évtizedes tagja, koncertmestere volt. Többek között olyan művészekkel működött együtt, mint Ferencsik János, Fischer Ádám, Aram Hacsaturján, Ennio Morricone, Yehudi Menuhin, Igor Ojsztrah, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Fischer Annie, Placido Domingo, Josefine Baker vagy Gregor József.

Ifj. Reiter István sokoldalú hegedűművész. 2003-ban sikeresen befejezte főiskolai tanulmányait a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán. Tapasztalatait szimfonikus zenekarban, kamarazenekarban, kamarazenében és szólistaként is kamatoztatja itthon és külföldön (Japánban, Stuttgartban, Grazban és másutt) egyaránt. 2006-ban felvételt nyert a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarába. Édesapja nyomdokait követve a bécsi zene ismerője és művelője, legszívesebben együtt lépnek fel.

A 30. Expired Passport Club vendége volt Pozsonyban a két Reiter István, azaz a Reiter Duó. Élményeikről, Liszt Ferencről, a művészgenerációk egymásra hatásáról, a közös zenélés öröméről beszélgettek Lacza Tihamér újságíróval 2011. május 11-én.

A Füleki Városi Művelődési Központ 2019-ben indította el Zenés évszakok című programsorozatát, hogy kamarakoncertekkel próbálja közelebb hozni a klasszikus zenét az érdeklődőkhöz. A teltházas téli komolyzenei koncerten a Beliczay Quartet mutatkozott be nagy sikerrel a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A május végi tavaszi hangversenyen Jordana Palovičová (zongora) és Ivan Palovič (brácsa) adtak fergeteges koncertet a Füleki Művészeti Alapiskola koncerttermében. A nyári komolyzenei koncert júliusban, az UDVart fesztivál keretében valósult meg, amelyen Štefan Szabó és Ján Fiala gitár–vibrafon kettőse ragadta magával a fesztivál résztvevőit.

A Reiter Duó őszi koncertjével záruló  Zenés évszakok című rendezvénysorozat bizonyította, hogy van érdeklődés az igényes zenei programok iránt, így a vmk 2020-ban is kínál majd minden évszakra egy-egy kamarakoncertet a komolyzene rajongóinak. 2019-es rendezvénysorozat a Művészeti Alap támogatásával valósult meg.

Címvideó: Két Reiter István — apa és fia hegedűkettőse gyönyörködtette a közönséget 2011. február 8-án a somorjai Zeneiskola nagytermében. A koncerten ismert zeneművek és id. Reiter István szerzeménye, átiratai hangzottak fel.

További hasonló témájú videók