Királyhelmecen átadták a Tóthpál Gyula Fotópályázat díjait

A Királyhelmeci Városi Hivatal nagytermében megtartott eseményen a fotópályázat minden résztvevője oklevelet kapott, számos különdíjat adtak át, valamint a hat kategória helyezettjei és győztesei is átvehették az elismeréseket. Királyhelmec városa negyedszer hirdette meg a versenyt, hogy így tisztelegjen a szlovákiai magyar fotográfia egyik legismertebb alakjának emléke előtt. Életkor szerint négy kategóriában nevezhettek a fotósok: külön a 7–10 és a 11–14 éves gyerekek, a 21 évnél nem idősebb fiatalok, valamint a felnőttek. Idén először a természetfotókat és az utómunkával módosított fotókat is külön kategóriába sorolták.

A pályaművek többsége a bodrogközi és az Ung-vidéki településekről érkezett, de Magyarországról, Romániából, Kárpátaljáról, Ausztriából, Angliából és a Vajdaságból is küldtek alkotásokat. Tavaly 86 fotós küldte be alkotásait, idén rekord számú nevezés érkezett a fotópályázatra: 103 fotós nevezett közel 300 fotóval. A beküldött felvételeket hatfős szakmai zsűri értékelte, melynek Nagy Enzoe Zoltán, Csótó László és Kopasz Viktor képzőművészek, Orosz Anikó, Tóthpál Gyula keresztlánya, Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere és Leczo Zoltán újságíró (a verseny ötletgazdája) volt a tagja. A díjátadóval egybekötött tárlaton minden alkotótól legalább egy fotót kiállítottak.

A legfiatalabbak számára hirdetett kategória (7–10 évesek) győztese Tomojka Cseke lett Egy szomorú hétköznap című fotójával. A 11–14 évesek versenyét Cziránka Sztela nyerte Öröm című képével. A 15–21 évesek közül Balasi Zsolt Minimal című képét találták a legjobbnak. A IV. kategória győztese Galambos Zsolt lett Recsegő világ című fotójával. A természetfotók kategóriájában pedig Kiss Dániel Reggeli harmat című fotója bizonyult a legjobbnak. Az utómunkával módosított képek kategóriáját Szemán Tibor nyerte Téli hangulat című fotójával. A verseny fődíját ezúttal a Recsegő világ című munkájával Galambos Zsolt nyerte, aki Orosz Anikónak köszönhetően egy eredeti Tóthpál Gyula-fotót is kapott. A zsűri nemcsak a hat kategória első három-három helyezettjeit díjazta, hanem összesen nyolc különdíjat is kiosztott. (Bumm)

További hasonló témájú videók