Albrecht Jánosra emlékeznek Pozsonyban • MEGHÍVÓ

Szülővárosában, Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában 2019. november 6-án szerdán 17 órától Albrecht János professzorra, a neves művészetfilozófusra, a zene és a képzőművészetek kiváló ismerőjére, muzsikusra, a szlovákiai régi zene mozgalom és az első (és mindmáig egyedüli) szlovákiai barokk zenekar, a Musica Aeterna alapítójára, a mindenkori ifjúság szeretett pedagógusára emlékeznek a Múzeumi Szalon rendezvénysorozat keretében.

Helyszín: SZNM – SZNKM, Brämer kúria, Žižkova 18.

Ján Albrecht/Albrecht Sándor Pozsony kulturális életének kiemelkedő és rendhagyó személyisége volt. A Szent Márton Székesegyház Zeneegyesülete utolsó karnagyának s Bartók Béla egykori pozsonyi barátjának fia. Számtalan tanulmányt írt, ezek egy része napvilágot látott könyveiben is: Podoby a premeny barokovej hudby (A barokk zene lényege és változatai, 1982); Eseje o umení (Esszék a művészetről, 1986); Duchovný svet krásy – németül Die Geisteswelt des Schönen (A Szép szellemi világa, 1993, illetve 1996).

Kapcsolódó:

Pozsonyban 2003 óta a Topoľčianska utcai művészeti alapiskola viseli a nevét. Az iskola szervezi a „Musica Camerata Ján Albrecht” című országos kamarazenei vetélkedőt.

Ján Albrecht – učiteľ z obývačky • Forrás: ZUSJAlbrechta; 2016

Egykori és leendő művészeti központ: az Albrecht-ház

 
 

További hasonló témájú videók