Kamenár Horváth Éva 70

Sok ilyen következetesen építkező szervező kéne, amilyen Éva, aki sajnos már visszavonult, de így is figyel és korrigál, ahol még lehet, ahol még hagyják. Egy icipici kis faluból, Runyáról indult, ahol iskola se volt, a tudásért hóban-fagyban hosszú kilométereket kellett gyalogolni.

Pici falu, ám híres is lehetne: itt kötött házasságot 1849. május 1-én a község templomában Tompa Mihály költő és református lelkész Soldos Emíliával. Itt volt birtokos Meisterné Glatter Klára, Radnóti Miklós költő nővére. A költő is többször járt itt. Itt töltötte 1941 nyarának egy részét. (És ugye itt született Éva.) Benne volt a költészet a levegőben? Mert megfogta és nem eresztette a vers, a próza.

Először egy szlovák színházi fesztiválon találkoztam vele, ha emlékezetem nem csal: szervezett, magyarázott, kapásból vázolta, hogyan kéne működnie a magyar amatőr mozgalomnak, milyen háttérre volna szükség az eredményes munkához.

Aztán már valamelyik Duna Menti Tavasz szervezőjeként láttam viszont, majd a színpadon állva, amikor megmutatta, hogyan is kell egy prózai szöveget pódiumművészetté emelni. Sokat segített az ANIMA Társaság indulásakor is, a Mikola Anikó-díj körül bábáskodva, majd együtt készítettük el a Vers- és prózamondók kézikönyvét, amely kiegészítette a hazai amatőr mozgalom tímmunkában lefektetett irányelveit.

Dolgozott a Népművelési Intézetben, a Szlovák Televízió Magyar Adásában, a Csemadok színházi referenseként, többször is megkerülhette volna már a Földet, amennyi kilométert utazott, hogy kiválogassa a csoportokat, szakmai tanáccsal lássa el, zsűrizzen vagy prózamondókat mentoráljon… Megkapta a Kulcsár Tibor-díjat a Tompa Országoson; idén a Duna Menti Tavasz kiemelkedő szervezői munkájáért a Dusza István-díjat. 

A Dusza István díj (a DMT életműdíja) átadója  – Kamenár Horváth Évát Szabó Csilla a laudálta. A díjjal járó emlékplakettet, Lipcsey György Munkácsy díjas szobrászművész alkotását, és az emléklapot Huszár László adta át.

Éva amolyan kovász-ember: ahol ott van, fortyognak a dolgok, ahonnan hiányzik, leül a pezsgés. Ha visszaforgathatnánk az idő kerekét, azt kívánnám, sok ilyen Évánk legyen, és erősítse a kimondott szó erejét és hitelét.

Boldog szülinapot, Éva!

 

Videó: Kamenár Horváth Éva a Csemadok 70 évéről beszél egy dokumentumfilm készítése alkalmából.

Fotó: Haraszti Gyula

Kapcsolódó:

2012. április 26. – csütörtök: A Kulcsár Tibor-díj átadása. Közreműködik a Nagy Csomor Családi Zenekar. Bevezetőt mond: Kamenár Horváth Éva.

További hasonló témájú videók