Kültéri kiállítás Pozsonyban az 1919-es eseményekről

Pozsonyban a városi színház mögötti Komenský téren, a nemrégiben kulturális közösségi térré formált egykori parkolón helyén rendezte meg a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás új kültéri kiállítását. Szeptember 25-én, a megnyitóra mi is ellátogattunk.

A kiállítás az 1919-es pozsonyi eseményeknek állít emléket. Száz évvel ezelőtt egy többségében németek és magyarok lakta magyarországi város Pozsonyból (Pressburg, Prešporok) előbb rövid időre nem hivatalosan Wilsonovo (Wilsonváros), később hivatalosan Bratislava, a Csehszlovákián belüli szlovákiai országrész adminisztratív központja – tulajdonképpeni fővárosa – lett.

A Csehszlovák Köztársaság kikiáltásakor egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy Pozsony a formálódó új államhoz tartozhat, s azon belül a szlovákiai rész központjává válik. S az sem volt biztos, hogy Bratislavának fogják hívni. A város korábbi szlovák neve ugyanis Prešporok vagy Požúň volt; előbbi lényegében a német Pressburg, utóbbi a magyar Pozsony hagyományos szlovák változata.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás „pop-up” kiállítása az 1919-es pozsonyi eseményeknek állít emléket. A kiállítás gerincét történelmi források, a régi pozsonyiak és a városba bevonuló csehszlovák legionáriusok korabeli visszaemlékezései alkotják. A kiállítás 2019. október 6-ig tekinthető meg az egykori Csáky téren.

Kapcsolódó videó: 2019. július 16-án „Pozsony 1919” címmel Korpás Árpád, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke tartott előadást a gombaszögi tábor Tóth Károly sátrában. Az előadás témája a századforduló utáni Pozsony gazdasága, nemzetiségi összetétele, az államváltás és az 1919-es pozsonyi sortűz volt. 

 

[mappress mapid=”212″]

További hasonló témájú videók