Ilia Mihály 85 éves

Ilia Mihály Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, irodalomkritikus és szerkesztő, a „Láthatatlan Óriás”,  85 esztendős lett. „Nem volt más, mint a magyar szellem vigyázó tekintete. Aki mindent olvasott, mindannyiunkat olvasott, a legnagylelkűbben, a legelfogulatlanabbul, a legkíváncsiabban, 

a legjobb indulattal, és valahogyan avval, ahogyan nézett, arra késztette az írókat, hogy írjanak.” (Tamás Gáspár Miklós, ÉS)

Nekem többször is alkalmam nyílt vele találkozni. Először, amikor a magyar gyermekirodalomról írott diplomamunkámhoz kutattam Szegeden. Legközelebb aztán a 90-es évek elején, amikor is érdeklődéssel hallgatta a szlovákiai irodalmi élet, lap- és könyvkiadás, nemzedékváltás fejleményeiről szóló híreket, és mondta el a maga meglátásait. Ilia Mihály etalon. Erőt, egészséget, Tanár úr!

Dr. Ilia Mihály irodalomtörténész

BTK Modern Magyar Irodalmi Tanszék • a Szegedi Tudományegyetem portréfilmje ITT elérhető.

 

A Szeged.hu összeállítása 5 éve készült Ilia Mihályról.

Videó: Kukli György filmje 2013-ból: Szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom kapujára Tóth Sándor szobrász két újabb plakettjét helyezte el a templom közössége: az érmék Tarnai István templomtervezőt és Tóth Béla író-könyvtárigazgatót ábrázolják. Laudációt mondott Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész.

__________

Kapcsolódó:

Vári György: ILIA MIHÁLY KÖSZÖNTÉSE (2009)

A 85 éves Ilia Mihály köszöntése – Az Élet és Irodalom 2019/39. számában

 

További hasonló témájú videók