Legyen világosság! Marko Škop filmje napjaink fasisztáiról Karlovy Varyban

Szlovákia valódi arca a vidéki . Aki meg akarja változtatni az ország gondolkodását, annak a kiszucai, árvai, zempléni házakban kell világosságot gyújtania. A roppant tehetséges fiatal szlovák filmrendező, Marko Škop „Nech je svetlo” című filmje éppen erről szól.

„Nemrégiben éppen egy német színházban játszottam, amikor találkoztam Marko Škoppal – árulta el Milka Vášáryová szlovák díva. – Elmeséltem neki, mennyire nyugtalanít, hogy az árvai szlovák falvakban félkatonai csapatok verbuválódnak a fiatalokból, és hogy ezen változtatni kéne.”

Nyílt titok, hogy Putyin oldalán, a szláv egységért, a „rohadt Nyugat” ellen harcolni hajlandó tinédzserekről van szó. Erősen fura alakok vezetik a kiképzésüket, és a hatalmi körökből is van támogatottságuk. Marko Škopot megragadta a téma, és erős szociális drámát alkotott, annak bizonyítékát, hogy a térség fasizmussal fertőződött. A fertőzés pedig terjed, akár a cukorbaj. Senkinek nem fáj, senkit nem rettent, miközben fokozatosan szétrágja az ember belsejét.

A vetítés végén Karlovy Varyban minden néző számára világossá vált, hogy a családtörténet az „ártatlan” fasizmus embereket tönkretevő mivoltának tanúsága. Azé a fasizmusé, amelyikkel az ember a kiskocsmákban, boltokban, a templomokban, az utcákon, a mindennapi életben találja magát szembe. Ez egy nem identifikált, amolyan mindennapi fasizmus. Kotlebáról és az ő „ártalmatlan” ideológiájáról vall, arról, amelyik megmételyezi az emberi lelkeket, fiatal életeket olt ki képletesen és valóságosan is.

Nyugtatgathatjuk magunkat, magyarázkodhatunk, vitatkozhatunk, indíthatunk médiakampányokat ellene, mégsem értjük meg jobban annál, ahogy Marko Škop megértette. És megmutatta.

Ha bárki bizonyítékot keres, menjen el a moziba!

Ha meg akarjátok érteni, mitől olyan veszélyes ez a fasiszta elvetemültség, nézzétek meg a filmet! 

Ha valaki még azt gondolja, hogy Kotleba egy „vélemény”, jobb, ha minél előbb szembesül a tényekkel.

Nincs itt hely vitára és mentegetésre. El kell szigetelni, ki kell operálni, akár a daganatot.

Kérlek, vidd el, küldd el Kotleba rajongóit is a moziba!