Fénnyel játszadozó magyar kísérleti film dán fesztiválon

A 44. Odense International Film Festival-on mutatják be Damokos Attila Charon című kísérleti filmjét. A kisfilm világpremierje mellett Schwechtje Mihály, Buda Flóra Anna és Tóth Luca alkotásai is meghívást kaptak a versenyprogramba, melynek nyertesei közelebb kerülhetnek az Oscar-jelöléshez is.

A Charon egy hatperces mitológiai thriller szerzői fogalmazásban. Főszereplője egy gyönyörű, hidegvérű nőalak, akit Cseh Anna Marie alakít és egy férfi – Derzsi János – aki vágyik a halálra, de nem elég bátor, hogy átlépjen rajta.

A Charon egy filmnyelvi játszótér, melyben a dramaturgia mozgatója a fényérzékeny felületre beáramló fény mennyiségének folyamatos változása. Ez egy pontos matematikai rendszer amivel nemigen próbálkoztak előttünk, ezért nagyon sokat kellett törnünk a fejünket, és kísérleteznünk. Elképesztően inspiráló volt ez a játék” – fogalmazott a film rendezője, Damokos Attila.

Damokos Attila 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta nagyrészt szerzői videoklipeket, fashion videókat és reklámokat rendez. A vizuális kísérletezés minden munkájának motivációja. A rendező és Nagy Marcell operatőr öt éven keresztül dédelgették a filmtervet, majd munkatársaikkal három éven keresztül dolgoztak a produkció megvalósításán.

A film klasszikus 35 mm-es analóg munkafolyamattal készült a Moviebar Film gyártásában, az MTVA Huszárik Zoltán programjának támogatásával. Látványtervezője Tasnádi Zsófia, jelmeztervezője Glaser Marcsi, hangmesteri Zándoki Bálint és Pongor András, zeneszerzője Gryllus Ábris, producerei pedig Turán Eszter, Nedeczky Dóra és Trepper Viktória voltak. 

Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című rövidfilmje szintén a versenyprogramban kapott helyet. Az animációs versenyszekcióba Buda Flóra Anna Entrópia és Tóth Luca Lidérc úr Berlinalét is megjárt filmjeit láthatja a közönség Dánia legrégebbi filmfesztiválján, amely kifejezetten az underground, provokatív alkotásokra fókuszál. A filmfesztivál Oscar-jelölő státusszal is bír, ami annyit tesz, hogy minden kategória nyertesét automatikusan elküldhetik az Amerikai Filmakadémia előzsűrijének. A 44. Odense Nemzetközi Filmfesztivált 2019. augusztus 26. és szeptember 1. között rendezik Dániában.

Borítókép: A Charon főszereplői, Derzsi János és Cseh Anna Marie 

Forrás: Film.hu