Vasmacska filmklub: „Bánom is én, ha elítél az utókor”

Nem csoda, hogy a Karlovy Vary-i zsűri imádta. Az efféle hosszú filmcímekben többek között az is jó, hogy ha például magyarra fordítjuk, máris van egy bekezdésünk. Íme: „Nem érdekel, ha barbárként emlékezik ránk a történelem”.

  • Elmondható-e az elmondhatatlan?
  • Miért megérthetetlen a megérthető?
  • Mert elmondhatatlan a megérthetetlen?

Várja Önt a Vasmacska filmklub (Komárom, Petőfi utca 1.) 2019. május 30-án 18 órára!

Radu Jude alkotása minden korábbinál direktebb módon néz szembe neofasizmussal, antiszemitizmussal és – ezekkel összefüggésben – a művészet ellentmondásos szerepével, de nem történelmi drámaként, hanem jelenkori keserű szatíraként dolgozza fel az eseményeket – szembesít a múlt terheivel és a jelen komoly társadalmi béklyóival, néha történelmi tükröt tartva Romániának vagy éppen a kelet-közép-európai kulturális-nemzetiségi olvasztótégelynek.

Metafilm a javából – a kétezres évek egyik legfontosabb román filmje.

A film a 2018-as Karlovy Vary Filmfesztiválon debütált, ahol elnyerte a fesztivál fődíját a Kristály Glóbuszt – a történelem során első román nagyjátékfilmként –, valamint az Europa Cinema Label díjat. A filmet Románia a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölte.

„Bánom is én, ha elítél az utókor” („Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari”) • színes, feliratos román dráma, cseh felirat, 140 perc

Rendező: Radu Jude
Szereplők: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilincha Manolache

Belépő: 2/3 €

Kapcsolódó:

Elmesélhetetlen történelem