200 éve született Julia Ward Howe

Julia Ward Howe amerikai író, költő, feminista (1819–1910) volt az első nő, akit az American Academy of Arts and Letters tagjai közé választottak. New Yorkban született, jómódú, intellektuális érdeklődésű családba.

1843-ban kötött házasságot S.G. Howe abolicionista tanárral, 6 gyerekük született. Esszéket írt a New York Review and Theological Review számára, első verseskötete 1853-ban jelent meg. Alapító tagja és első elnöke volt a New England Woman Suffrage Association-nek, 20 éven át szerkesztette a Woman’s Journal című lapot. Több nőklubot alapított, a General Federation of Women’s Clubs vezetője volt.

Néhány munkája: From Sunset Ridge: Poems Old and New; Modern Society; Woman’s work in America; Is Polite Society Polite?; Reminiscences: 1819–1899.

Nevéhez kapcsolódik az anyák ünnepe

A modern anyák napja a XIX. századi Amerikában gyökerezik. Julia Ward Howe az amerikai polgárháború idején csatlakozott a békemozgalomhoz. A nők és a rabszolgák egyenjogúsításának ügyét egyaránt a szívén viselte. Szerkesztője lett a Women’s Journal lapnak, amely kiváló eszköz volt a nők választójogáért folyó harcnak.

1870-ben kiáltványt fogalmazott meg, amelyben kezdeményezte, hogy az Amerikai Egyesült Államokban június 2-a legyen az anyák és a béke napja. 1872-ben a londoni nőkongresszuson adta közre nézeteit, amelyek nyomán abban az évben már tartottak anyák napi megemlékezéseket, de nem vált általánossá a jelenség. Erre még néhány évtizedet várni kellett.