Ma éjjelre halasztották a Falcon Heavy fellövését

Miután a kedd esti startot az erős szél miatt elhalasztották, újra lehet szurkolni, vajon ma éjszaka sikerül-e útjára indítani. A fő eltérés a tavaly indított űrjárműhöz képest, hogy ezúttal már a továbbfejlesztett (Block 5) Falcon-9 rakéták alkotják a Falcon Heavy három részből álló testét.A rakéta és rakománya, a hattonnás Arabsat-6A kommunikációs műhold műszakilag jó állapotban van. A Falcon Heavy rakétának bő egy évvel ezelőtt volt az első startja. A mostani startot azért előzi meg nagy várakozás, mert a Space Exploration Technologies (SpaceX) ezúttal már fizetős ügyfélnek dolgozik, és ha sikerül a továbbfejlesztett Falcon Heavy startja, azzal az űripari magáncég belép a nehéz rakétákat gyártók szűk klubjába.

A start múlt heti tesztje:

A cég tulajdonosának, Elon Musknak az volt a célja, hogy olyan rakétát fejlesszenek ki, amely forradalmasítja az űrhajók meghajtását és a teherszállítást az űrben. A rakéta mindkét fokozata folyékony oxigént és rakéta minőségű (RP-1) kerozint használ üzemanyagként. A rakéta 63,8 tonnányi terhet tud alacsony Föld körüli pályára állítani, vagy 26,7 tonnányi terhet geostacionárius transzfer pályára. Tavalyi első útján a tesztrepüléseken szokásos értéktelen ballasztsúlyokat egy meggypiros Tesla Roadster helyettesítette a fedélzeten, amit sikerrel állított a rakéta Nap körüli pályára (az autó most valahol a Nap túloldalán jár, kicsivel a Mars pályáján belül)..

A Falcon Heavy indítása a Kennedy Űrközpont legendás 39A jelű indítóállásáról történik ezúttal is, ahonnan korábban az Apollo-program űrhajói is startoltak.

A visszaszámlálás az élő adás előtt itt követhető:

Forrás: SpaceX, Index

További hasonló témájú videók