Fődíjat kapott Németh Ilona Eastern Sugar kiállítása

Németh Ilonának ítélte a szakmai zsűri a Tatra banka képzőművészeti fődíját, amivel az év legjobb kiállítását jutalmazta – tudósított róla a Paraméter.

„A dunaszerdahelyi születésű Munkácsy-díjas képzőművész  nyertes projektjének, az Eastern Sugar elnevezésű nagyszabású kiállításnak, amely a hazai cukorgyárak megszűnését tematizálja, illetve azok hanyatlásának következményeire reflektál, a pozsonyi Kunsthalle kiállítóterem adott otthont.

Kezdetben virágoztak a projekt tárgyaként szereplő üzemek, majd ezeket államosították, később pedig privatizálták és fokozatosan szétlopták, mára pedig a cukoripari létesítmények teljesen az enyészeté lettek. Nem csupán a 90-es évekre jellemző mečiari magánosítási folyamatokra mutat rá a kiállítás, hanem egyszersmind az állami kisajátítás szélesebb összefüggéseire.

A projekt megnevezése maró gúnnyal és átvitt értelemben figyelmeztet az értékeink maradéktalan kiárusítására. A díjátadóra múlt hét péntekén került sor a Szlovák Nemzeti Színházban. Portálunknak a képzőművész elmondta, a kiállítást szeretné eljuttatni Ausztriába, Németországba, Franciaországba és Csehországba is.”

Videók és fotó: Kunsthalle Bratislava • Katarína Karafová videója
__________________

2017. november 30-án Nagy Csilla képzőművész és Németh Ilona képzőművész, egyetemi tanár voltak a Dunszt-est vendégei. A beszélgetést Csanda Máté művészettörténész vezette a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában. Ebben a beszélgetésben szó esik sok egyéb mellett a cukorgyári projektről is, kérjük, tekintsék meg, ha év elején elmulasztották volna:

 

 

További hasonló témájú videók