Apokalipszis: az első világháború 1.

1914. július 28-án az Osztrák–Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának. Ezzel kitört a háború, ultimátumok, hadüzenetek, majd mozgósítások során egy hónap alatt sorra háborúba léptek az országok. 

A több évtizedes európai békét, melyet az utókor „boldog békeidők” jelzővel illetett, pár hét alatt felváltotta a kontinens nagy részére kiterjedő hadiállapot…

Tanulságos az alábbi dokumentumfilm-sorozat Európa öngyilkosságáról (ahogy már az akkori pápa a békefelhívásában nevezte); az elgondolhatatlan borzalmakról, a hadvezérek katonák millióit értelmetlenül és eredménytelenül feláldozó katonai analfabétizmusáról, a politikusok állatiasságáról, a tömegek kába nyájairól, az agymosásról és még a gyerekek és nők jószándékait is pusztításra felhasználó, mindent átható hazugságról, azaz az I. világháborúról.

Az Apokalipszis: az első világháború című sorozatban eddig még sose látott, autentikusan helyreállított és utólag kiszínezett archív felvételeket láthatunk az első világégésről. Elkerülheti az utókor figyelmét egy teljes nemzedék (élet)áldozata? Miként kerülhetett sor egy ennyire kegyetlen és messzire ható konfliktusra? És akinek sikerült, miként tudta túlélni az első világégés négy esztendejét? A sorozat öt része megkísérel átfogó válaszokat adni a fenti kérdésekre, de közben, ami talán még fontosabb, intim közelségbe visz a hősökhöz és azok személyes történeteihez is.

 

https://youtu.be/9okBeXBXmTM

 

 

Videó: National Geographic

 

 

További hasonló témájú videók