OKEurope – Szőttes Kamara Néptáncegyüttes

Objektivitás + kreativitás = sikeres Európa. Interkulturális találkozások Pozsonyban. A Szőttes és a Halászi Hagyományőrzők előadása. A Duna utcai Alapiskola és Gimnázium mellett működő Ratio Educationis polgári társulás 1997-ben jött létre azzal a szándékkal, hogy anyagiakban segítse az oktatás színvonalának emelését és a minőség biztosítását.

A Szőttes a szlovákiai magyar népművészet reprezentatív együttese. Tagjai olyan amatőrök, akik szeretik a népművészetet, szívügyük annak ápolása és továbbadása, mindamellett hajlandók heti 2-3 estéjüket a próbáknak szentelni és évente 40-50 fellépést vállalni. Az együttes 1969-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse felkutatni, ápolni és megőrizni a hazai és az egyetemes magyar, valamint a környező népek népművészeti hagyományainak legszebb értékeit, különös tekintettel a néptánc, népdal és hangszeres népzene felkutatására, ápolására, ezek színpadi formában való feldolgozására és terjesztésére.

 

 

A projekt fő céljai:
– erősebb elköteleződés a diverzitás, a szabadság és a közös európai kultúrkör mellett: több nyelv és több kultúra kap fontos szerepet, melyek kifejezik egy-egy nemzet hagyományos értékeit és közvetítik kreatív világképét;
– a polgári öntudat formálása és aktívabb hozzáállás az uniós ügyekhez: az Unió alapját a jólértesült és tevékeny polgár alkotja, aki szuverén véleménnyel rendelkezik. Ahhoz, hogy ezt meg tudja alkotni, több forrásból kell tájékozódnia, mivel mind az egyes politikai rendszerek, mind a média hajlandó a tények ferdítésére saját érdekében;
– szorosabb együttműködések és kapcsolatok kialakítása: az egyes generációkat és a képviselt csoportokat is arra motiváljuk, hogy közösen vegyenek részt az aktivitásokban.
– A felelősségteljesség és egyben a szabadság promotálása: célunk, hogy a résztvevők felismerjék, a két fenomén összekapcsolódásából alakulnak ki olyan dolgok, melyek egyediek és többfajta értékkel bírnak.

 

OKEurope - Szőttes Kamara Néptáncegyüttes
OKEurope – Szőttes Kamara Néptáncegyüttes

 

További hasonló témájú videók