Szőttes táncház a Kuttyomfittyel

2017. június 14-én, szerdán 16.00 órától folytatódik a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes játszóház és gyermektáncház sorozata a pozsonyi Csemadok nagytermében, melyet havi rendszerességgel rendeznek meg. Vendég a Kuttyomfitty Társulat.

Az eltáncolt cipellők című előadásuk után táncház a Pósfa zenekarral, Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás vezetésével.

Az eltáncolt cipellők – mesés utazás a táncok világába, avagy táncos utazás a mesék világába.

A meséből megtudhatják, hová jár minden éjjel a királylány, és hogyan küzd meg a tánc ördöge, Tancika és Jankó, a fortélyos suszterlegény a királylány kezéért. Jankó végigutazza a tánc birodalmát, a régi stílusú ugrós táncoktól kezdve a forgós-forgatós táncokon keresztül egészen az új stílusú táncokig.

_________________

Néhány részlet a Kuttyomfitty Társulat előadásából:

Videó: Sára Ferenc Hagyományörző egyesület

_______________________

A végén Jankó megküzd Tancikával, és mivel jobb táncosnak bizonyul, Tancika hoppon marad, a királylány pedig megszabadul az ördög hatalma alól.
Az utazás alatt kalotaszegi, kalocsai, mezőpaniti, és Vág-Garam közi táncok világába kalauzolják el a nagyérdeműt.

 

___________________

A Szőttes e programsorozaton keresztül szeretné a pozsonyi és környékbeli óvodás és alapiskolás gyermekekhez közelebb vinni és megismertetni a népi hagyományokat, szokásokat és természetesen a néptáncot. Minden alkalommal egy-egy tájegységhez, szokáskörhöz kapcsolódó dalt, mondókát, játékot és táncot ismerhetnek meg a gyerekek. Természetesen kézműves sarok is várja majd az érdeklődőket.

 

A Gúta TV felvétele

 

További hasonló témájú videók