Márai Sándor születésnapjára újranyílik a kassai Emlékszoba

Márai Sándor születésének 118. évfordulóján, április 11-én újranyílik a Márai Sándor Emlékszoba. Szeretettel várja a tisztelt érdeklődőket a Csemadok Kassai Városi Választmánya. A program: 
16.00 Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Márai Sándor szobránál a Márai téren.
16.45 A Márai Sándor Emlékszoba újranyitása új kiállítással (Mészáros utca 35).

 

 

Az emlékszoba teljes felújításon esett át, melynek eredménye a modern dizájn és a korszerű technológiákat felhasználó megoldások. Az író személyes tárgyai mellett néhány további újdonság is várja a látogatókat. Interaktív panelen tekinthető meg a „Széllel szemben” című életrajzi film és a látogatók meghallgathatják Márai műveinek legismertebb részleteit is. A kiállítás végigvezeti Önt a híres író életútjának kassai és a világ más részein található helyszínein.

Az emlékszoba felújításának és új kiállításának pénzügyi támogatója: a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala. Szakmai támogató: Petőfi Irodalmi Múzeum, Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. Az emlékszoba üzemeltetését Kassa város támogatja. Üzemeltető: Nemzetiségi Kisebbségek Klubja és Csemadok Kassai VV.

 

Forrás: Králik TV

__________________

Halotti beszéd című versét a szerző mondja el:

 

https://www.youtube.com/watch?v=_Z6wucg5T-Y

 

___________________

Márai Sándor élete és munkássága 10 percben:

 

 

A házban 1988-ban Márai-emlékszobát nyitottak meg a városi önkormányzat támogatásával, erre a ház falán található kétnyelvű emléktábla utal. 2011-ben a Márai Emlékszobát az Európai Régiófejlesztési Alap (ERDF) támogatásából átalakították, arculatát César Fernandez Bravo spanyol építész tervezte. A tárlaton négy nyelven hallhatók részletek Márai műveiből, és az interaktív panelen megtekinthető Martin Stelbaskynak az író életéről szóló filmje. 

Az emlékszoba az egyik állomása a Márai Sándor Emlékkörútnak. Lényege, hogy az érdeklődők végigjárhassák és megtekinthessék a Máraihoz köthető helyszíneket, kassai szülőházát, a Thália Színház Márai Stúdióját, az egykori Megay cukrászdát, ahol megismerkedett későbbi feleségével, a 2004-ben leleplezett Márai-szobrot, az emlékházat, továbbá a Grosschmid család kedvenc kirándulóhelyét, a Bankót. A négy nyelven (magyarul, szlovákul, angolul, németül) kiadott térképek elkalauzolják a látogatókat budapesti helyszínekre is, így például a Márai által kedvelt Centrál Kávéházba, a Margitszigetre vagy a Rudas gyógyfürdőbe.

 

https://www.youtube.com/watch?v=iNSW5VGWIXg&t=35s

 

A családjának hagyatkozó magánembert halljuk a felvételen, amely 1967. február 21-én készült. Nem sokkal ezután Máraiék visszaköltöztek az Egyesült Államokból Olaszországba.

 

2004 októberében avatták fel Márai Sándor szobrát a Mészáros utca végén található kis téren. A széken ülő bronz szoboralakkal szemben egy másik üres szék van. Mögötte gránitfal magasodik. Turisták kedvelt fotó-helyszíne. A szobor Gáspár Péter alkotása.

 

 

 

 

További hasonló témájú videók